HAYATIMIN FİLMLERİ #9.In Bruges#

9.In Bruges (2008)
Yönetmen: Martin McDonagh
Oyuncular: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes.
Imdb notu: 7,9

Bu listedeki en az bilinen filmlerden biri olmalı. Aslında IMDB notu olarak hak ettiği değeri görmüş (daha da fazla olmalı) ama ben nedense çevremde filmi seven hatta izleyen insan bulmakta bile çok zorlanıyorum. Siz de izlemediyseniz bence ilk fırsatta izleyin. 

Yönetmeni (yine az bilinen) Martin McDonagh standart düşmanı, hep farklı şeyler deneyen bence çok yetenekli bir "insan" ve tabi en sevdiğim yönetmenlerden biri. Bu da kendisinin ilk uzun metrajlı filmi. Aslen çok başarılı  bir tiyatro oyun yazarı ve sinemaya bulaşması orta yaşlarında oluyor. Şahsen benim de hayal kuracak zaman bulduğumda "Yönetmen olma hayalim" hala favorilerimden. Buna rağmen hiç bundan daha iyi bir ilk film hayal etmemiştim.  

Bu arada yönetmenin 2017 yapımı "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" filmi de yine çok çok güzel bir film.


In Bruges'e dönersek film çok ciddi hatta dramatik tonda ilerlemesine rağmen aynı zamanda onlarca sahnesiyle çok komik ve eğlenceli bir film. Bu tarz bir kıvamı tutturma denemeleri neredeyse istisnasız berbat olurken burada en ufak bir rahatsızlık hissetmiyorsunuz. 

Her ayrıntısı iyi düşünülmüş, hakkını veren sahneler ve çok akıllıca yazılmış diyaloglarla sürüp gidiyor film. Colin F. ve Brendan G. çok iyi bir uyum yakalamış ama Orta Çağdan fırlamış mimarisiyle şehrin kendisi bizzat başrolde. Müze sahnelerinde görülen tabloların bile filme hizmet eden hikayeleri var.  Brüj Belediye Başkanı film vizyona girdikten sonra turist sayısında anormal bir artış yaşandığını buna sevindiklerini fakat filmdeki "sıkıcı şehir" tasvirinden rahatsız oldukları için artık yeni filmlerin çekimine kısıt getirildiğini söylemiş. :)  Filmin kendisi gibi ne tatlı ne acı.. Ekşi.

Var olan tüm duyguları en yoğun haliyle tek bir film içinde yaşatabilen çok biricik bir film. Nerede hatırlamıyorum ama "Orta çağ karanlığında bir araf tasviri" diye bir tanım okumuştum bence bu filmi çok iyi anlatıyor.





ÖNCEKİ FİLMLERİM:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI