HAYATIMIN FİLMLERİ #48.Run Lola Run#


48. Run Lola Run (1998)
Yönetmen: Tom Tykwer
Oyuncular: Franka Potente , Moritz Bleibtreu
Imdb notu: 8.0

Geri sayım sürüyor...
48. sıradaki filmimiz; orjinal adı "Lola rennt" olan bir Alman yapımı ve kader mi, tesadüfler mi sorusunun cevabını arıyor!

Hayatlarımız sürekli başka insanların hayatlarıyla kesişir. Gün içinde bir başkasının hayatında küçük bir ayrıntı, bizim hayatımızı da biz farkında olmadan değiştiriverir. Bu değişiklikler gerçekten de bir anda mı oluvermiştir, yoksa kader kavramı içinde düşünürsek böyle olacağı çoktan belli midir? Hayatımızın bir yerinde aldığımız bazı kararlar bizi tümüyle başka bir yöne doğru götürür mü? Bu soruların cevaplarını bol bol düşündüren Run Lola Run 'ı, Amores Perros (2000) ve Groundhog Day (1993) gibi iki harika filme bu yönüyle çok benzetebiliriz.

Filmin en büyük numarası, bize aynı hikayeyi üç farklı versiyonda anlatabilmesi. Böylesi zor bir işin altına giren yönetmenin bunu daha da zorlaştırmak için yaptığı şey ise işin içine bir de zamanla yarışı eklemek! Üstelik hikayesini neredeyse gerçek zamanlı bir anlatım üzerine de başarıyla kurabiliyor.

Franka Potente'nin kızıl ötesi saçlarıyla Berlin sokaklarında nefes nefese kaldığı kareler, sinemaseverlerin aklından bu filmden sonra bir daha hiç çıkmadı... Lola'nın saç rengi seçimi, özgürlüğünü ve sıra dışılığını simgelediği için, aktris Franka Potente'nin alev rengi saçları renk değiştirmesin diye tam yedi hafta süren çekimler boyunca saçlarını hiç yıkamadığı söylenir :)

Filmdeki Alman techno müziğinin ritmi, olayların gidişatıyla cok uyumlu. Filmin yönetmeni Tom Tykwer ile "Lola" rolündeki Franka Potente, çekimler esnasında tanışıp kısa zaman sonra evlenmişlerdi. Lola 'nın sevgilisini oynayan Moritz Bleibtreu (bkz. Soul Kitchen) her zamanki gibi yine mükemmel.

Koş Lola koş farklı kamera açıları, farklı formatlar, farklı kurgu efektleri kullanılmış ve aynı hikayenin üç farklı versiyonunu da içinde barındıran ender rastlanabilecek bir film.Bizde yönetmeninin ağzından tek cümleyle özetleyerek bitirelim; "Bu, geniş bir kitleye yönelik deneysel bir film."


Yorumlar

  1. Kesinlikle benimde hayatımın filmleri arasındadır.Paylaşım için teşekkürler 46 yaşındayım ama sizin gibi bir listem yok:)saygılar..Fikret E.

    YanıtlaSil
  2. Ailecek Digiturk'te satın aldığımız ilk filmdi.Deneysel olmasındanmıdır bilinmez filmi izlerken hiç tatmin olmamıştık.Zaten filmle ilgii aklımda birşey kalmadı,sürekli koş Lola koş diye aklımda kalmış. Açıkçası filmi aldığımıza çok pişman olmuştuk :)Babam verdiğimiz paraya hala üzülür , film satın alma işleminde de bu filmi hep anarız :)

    YanıtlaSil
  3. *Fikret E.: Siz kafanızdaki listeyi kağıda dökmemişsiniz sadece:) Teşekkürler saygılar

    *Görkem: :)) O derece diyorsun yani.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI