HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

41.Ip Man (2008)
Yönetmen: Wilson Yip
Oyuncular: Donnie Yen
Imdb notu: 8.2

Listemin "Issız adam"dan sonra 2. sürprizi de geldi :) Ip man, Türkiye'de gösterime girmediği için ülkemizde çok fazla bilinmeyen ve bu nedenle hakettiği değeri tam anlamıyla görememiş bir film. İzlemeden ahkam kesmeye bayılan tipler tarafından "amaan vurdulu kırdılı dövüş filmi işte ne olacak" diye küçümsenebilecek ama izleyipte derin hikayesinden ve dövüş sahnelerinin harika kareografisinden etkilenmemenin elde olmadığı muteşem bir film. İlla dövüş filmi diye niteleyeceksekte, gelmiş geçmiş en güzel dövüş filmi! Zaten sanırım Imdb notunun 8.2 olması dövüş filmi diyince Jackie Chan'i hatırlayan bir nesil için yeterinde açıklayacıdır. Birkaç ayda bir, mutlaka ya tümünü yada bir kaç sahnesini izlerim.

Ip Man, 1940'larda Japonya'nın Çin'i işgalinin hemen öncesi ve işgali sırasında geçiyor. Çin dövüş sanatlarının merkezi olan Foshan kentinde yaşayan Ip Man, zaten halk arasında son derece saygı duyulan bir figürken, savaş yıllarında halkın kurtuluş mücadelesinin bir simgesine dönüşmesinin hikayesi anlatılıyor. Ip Man ustanın gerçek hayat hikayesinden uyarlanan filmin en ilgi çekici yanı ise Ip man'ın Bruce Lee’nin ustası olması!

Başrol oyuncusu Donnie Yen dövüş sahnelerindeki mükemmelliğinin yanı sıra Ip man karakterinin "cool" halini seyirciye geçirmekte de çok başarılı. Örneğin nispeten çok daha kaliteli filmlerde oynayan ve çok daha meşhur Jet Li bu rolü oynasaydı bile bu derece etkileyici olamazdı bence. Bu rol, 30 yıldır aktörlük yapan 48 yaşındaki Donnie Yen'i o kadar etkilemiş ki, filmden sonra konuşma tarzı, sesi ve yürüyüşünün bile değiştiği söyleniyor.

Filmin çok gerçekçi dövüş sahnelerine sahip olmasının en önemli nedeni, Ip man'ın tekniği olan Wing Tsung 'un diğer tüm kung fu veya karate tekniklerindeki saçma sapan uçan tekme ve akrobatik hareketleri barındırmaması, çok daha gerçekçi ve net olması.

Kendimi bildim bileli sinemayı çok seven ve izlediği filmlerden haddinden fazla etkilelenen bir adam olmuşumdur. Haliyle arkadaşlarım da böyle tiplerdi. Üniversitede 2 sene beraber yaşadığım ev arkadaşımla bir pazar günü sabah başlayıp gece yarısına kadar sırasıyla
Baba 1-2-3 'ü izlemiştik. Filmleri bitirdiğimizde arkadaşım, hava alacağım diye çıkıp eve kuru sıkı bir tabanca ile dönmüştü!

Yıllar sonra okulu bitirip otomotiv ana sanayiinde çalışmaya başladığımda, bu kez de ofisten en yakın arkadaşımla bu filmi izledikten sonra deli gibi Bursa'da "Wing Tsung" dersi veren okul aramıştık! Sonunda bu sporun Türkiye'deki en ünlü ismi Emin Boztepe'nin kurduğu EBMAS'ın bir okulunu bulduk. Ben o aralar halı sahada el bileğimi sakatlamış olduğumdan okula başlama işini biraz geciktirsemde, arkadaşım hemen başladı. Birkaç ay sonra kaburgasını kırarak okulu bırakmasaydı belki şuan bu sporda bayağı ilerlemiş olabilirdik:)

Film adına söyleyebileceğim olumsuz tek şey, Çin milliyetçiliğinin biraz fazla abartılması ve artık insanın içini bayan "onurlu çin vs şerefsiz japonya" muhabbetinin bu filmde de sürmesi. Yine de Japon komutan karakterinin, tırt değil de harbiden karizmatik olması bile insanın bu açıdan çok hoşuna gidiyor. Keşke modaya uyup başarısız Ip man 2 'yi hiç çekmeselerdi ama Ip man'ı bu satırlardan öğrenerek izleyip beğenenler olursa, aynı tadı beklemeden, çok daha basit bir film olarak onu da izleyebilirler.

Alttaki sahnede Sifu'nun (Sifu:Wing Tsung ustası) 10 kara kuşak Japon karateciyle dövüştüğü sahne ve arkada çalan müzik mükemmeldir. Özel efekt kullanımı açısından alakaları olmasa da benim gönlümde Matrix Reloaded 'deki parktaki dövüş sahnesi ile kıyaslanabilir sadece.

"Japonlar dövüş sanatlarını kaba kuvvet olarak kullanıyor, oysaki Çin felsefesinde savaş sanatlarının arkasında sevgi, şefkat gibi öğeler vardır, o yüzden siz bunu asla anlayamazsınız"
"Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir."

Son olarak az önce ekşi sözlükte okuduğum ve çok hoşuma giden bir cümle ile bitirmek istiyorum: "Oldboy'dan başka hiçbir uzakdoğu filminin bünyede iz bırakamayacağını düşünen, hele hele dövüş merkezli bir filmin efsaneleşebileceğine inanmayanları çatır çutur dövmüş filmdir."
"Gerçek Ip man ve öğrencisi Bruce Lee"

Yorumlar

  1. bu filmi çıktıktan bikaç ay sonra indirdim hemde 720p olarak arşivimde duruyor ancak daha izlememiştim. İzlediğim tek sahne yukarıda resmini eklediğin 10 karateciyle dövüştüğü sahneydi hele o adamın ayağını kırışı ve adamı makinalı tüfek gibi yumruklayışı harikaydı. Ama senin bu anlatımından sonra Hakan en kısa zamanda izlicem.

    YanıtlaSil
  2. Kesin beğeneceksin. Makinalı tüfek gibi dediğin yumruk tekniğine wing tsun'da zincir yumruk deniyor ve bu sporda ilerlemiş sifu (usta)ların bu teknikle saniyede 9 yumruk atabildiği videolar var! Şaka gibi değil mi? :)

    YanıtlaSil
  3. mükemmel bir filmdir.keşke 3.sü de çekilse.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Sago
    "The Legend İs Born Ip Man" ismiyle 3. bir Ip man filmi geçen sene çekildi. Fakat yönetmeni ve oyuncu kadrosu tamamen faklı. Ip man'ın gençliğini anlatıyor. Çok vasat bir film.

    YanıtlaSil
  5. tanrı kent:) hayatının filmi olmasına adaydır bende de tavsiye olsun size

    YanıtlaSil
  6. Merhaba hayatvefutbol
    Nasıl es geçmişim hayret ama izlemedim ilk fırsatta izleyeceğim teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI