HAYATIMIN FİLMLERİ #11.Alien#



11.Alien (1979)
Yönetmen: Ridley Scott
Oyuncular: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt.
Imdb notu: 8,5

"Hayatımın Yönetmenleri"nden Ridley Scott uzun metrajlı bu ikinci filmi ile görsel efekt dalında Akademi ödülü almayı başarmıştı. Film bence bilimkurgu/gerilim anlamında ilk ve en önemli örneklerden biri. Aslında Star Wars'un yarattığı uzay filmleri rüzgarını yakalamak isteyen stüdyoların desteğiyle yaratılmış ancak çok başarılı bir şekilde fantastik öğeler çıkartılarak korku öğeleri eklenmiş. 


Film, Nostromo adlı ticari bir uzay gemisindeki (günümüzdeki kargo kurye aracı) altı mürettebatın bilinmeyen bir gezegenden alınan yardım çağrısına (kanuni zorunluluk olarak) cevap vererek kaynağını araştırmaya gitmesi ile başlar. Hikaye, mürettebatın daha önce görülmemiş ve insan yapımı olmadığı anlaşılan bir geminin içerisinde buldukları uzaylı bir yaratık ile mücadelesini konu alır.


Filmin ismi “Alien” kelimesi aslında dilimize en uygun şekilde “Yabancı” olarak çevrilebilirmiş ancak nedense “Yaratık” uygun bulunmuş. Tabi bugün dönüp bakınca artık yaratık dendiğinde direkt gözümüzün önüne bu yamuk kafalı, gözleri olmayan çirkin tip geliyorsa, fena bir çeviri de olmamış diyebiliriz. :) Tabi bu efsanenin yaratılışında esas pay İsviçreli tasarımcı H.R. Giger 'ın... 


Kadın kahramanımız Ripley (ilk taslak yazımda bu karakter erkekmiş) aslında filmin başlarında pek de kahraman olacak kişi gibi gözükmüyor. Hatta uyanma ve kahvaltı sahnelerinde en az gözüken gemi elemanı iken finalde hayatta kalan tek insan olur. Film boyunca cinselliği hiç ön plana çıkarılmazken finalde iç çamaşırlarıyla gösterilerek tüm bu mücadeleyi verenin bir “kadın” olduğunun altı itinayla çizilir.

11 milyon dolarlık bütçesi ile çekilerek 200 milyon dolar civarında hasılat elde eden film, kaçınılmaz olarak devam filmlerini de beraberinde getirdi. Predator ile birleştirilmeye çalışılan iki saçmalığı seriye dahil etmeden, yapım yılına göre sıralarsak;

1.Alien (1979)
2.Aliens (1986)
3.Alien3 (1992)
4.Alien Resurrection (1997)
5.Prometheus (2012)
6.Alien Covenant (2017)
Hikayenin kronolojik sırasına göre izlemek isterseniz ise 5-6-1-2-3-4 bu sıra doğru olacaktır.
“Yaratık” bugün hâlâ filmi anlamayanlar için uzayda geçen bir korku filmidir sadece.
Önceki Filmlerim:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI