HAYATIMIN FİLMLERİ #19.Back to the Future#


 
19. Back to the Future (1985)
Yönetmen: Robert Zemeckis
Oyuncular: Michael J. Fox, Steven Bauer, Christopher Lloyd
Imdb notu: 8.5
 
Bizim jenerasyonun çocukluğunun en iyisi.. 

"Yanlışlıkla geçmişe giderseniz ve orada annenizin gençliği size aşık olursa, doğmamanız tehlikesini nasıl engellersiniz?" Gelmiş geçmiş tüm film senaryoları birer cümleyle özetlense herhalde bu derece çılgını pek çıkmaz. Televizyonlarımızda çok sık gösterildiği 90'lı yıllarda, her defasında sanki ilk kez izliyormuş gibi gözümü ayırmadan belki yirmi-otuz kez izlemişimdir. Zaman yolculuğu fikrini olabilecek en eğlenceli ve en sürükleyici şekilde işlerken bir yandan da seyirciyi kurgusuna hayran bırakır.

Sanırım en başarılı seri filmlerin de başında gelir. 3 film arasında hemen hemen hiç kalite farkı yoktur. Üçlemenin her filmi diğerlerinden bağımsız olarak zevkle izlenebilirken, seri olarak arka arkaya izlendiğinde son filmde tüm olayların birbirine sıkıca bağlandığını da görebilirsiniz. Çok kompleks ve hayranlık uyandıran bir senaryoya sahiptir. Senaryoyu yönetmen Zemeckis ile birlikte ağırlıklı olarak Bob Gale yazmış. Böyle bir senaryo yazabilen adamdan kim bilir daha neler çıkmıştır diye şöyle bir bakındım ama Bob Gale tek atımlık kurşununu bu seri ile bitirmiş görünüyor, başka kayda değer bir eseri yok.  

Üçlemenin kurgusu o kadar kusursuzdur ki üç filmin de eş zamanlı olarak aynı anda çekildiğine dair rivayetler vardır ama bu doğru değildir. İlk filmin müthiş başarısından sonra Geleceğe Dönüş 'ün bir üçleme olmasına karar verilmiş, ikinci ve üçüncü filmler sonradan aynı anda çekilmiştir. Tabi bu arada insanların aklına neden tekrarı veya devamı çekilmiyor sorusu gelmiyor değil, nedeni ise basit ve yönetmeni Robert Zemeckis'in şu açıklamasıyla özetleniyor: "Bunu yapabilmek için benim cesedimi çiğnemeleri lazım". Benim yorumum ise şu an 63 yaşında olan Zemeckis öldüğü gibi daha kırkı çıkmadan:) görüşmeler başlayacaktır.
 

 
Çılgın profesör rolü Christopher Lloyd'un üzerine öyle yapıştı ki daha sonra başka rollerde kabul etmekte çok zorlandım. Filmin asıl yıldızı Michael J. Fox ise daha sonraları Parkinson hastalığının da etkisiyle eski popülerliğine veda etsede, filmden önce en meşhur televizyon yıldızlarından biriydi. Bu seri ile de en büyük sinema yıldızlarından biri haline geldi. 

Michael'in bu filmde oynayabilmesinin hikayesi ise oldukça enteresandır. Önce başrol oyuncusu olarak Eric Sholtz seçilmiş ve hatta filmin 1 aylık çekimleri yapılmıştı bile. Fakat yapımcı Steven Spielberg, Eric'in performansından memnun kalmayıp "güldüreceğimizi düşündüğüm kadar güldürmüyoruz" diyerek Eric'in yerine Michael ile anlaşmıştır. Tüm o sahneler tekrar çekilmiş ve filmin bütçesine 3-4 milyon dolar ek maliyet getirmiştir. Şimdi dönüp bakınca insan tabiki iyi ki böyle olmuş diyor. Bu arada Eric ile Michael arasındaki fiziksel benzerlik de müthiş.

Filmle ilgili en ilginç (ve hoş) notlardan birisi de, başlarda zaman makinası olarak bir araba değil buzdolabı düşünülüyorken, filmi izleyen küçük çocukların kendisini buzdolabına kilitleme riski nedeniyle bu fikirden vazgeçilmiş olması :)


Önceki Filmlerim: 20.Scarface , 21.Inglourious Basterds , 22.Eternal Sunshine of the Spotless Mind , 23.Fight Club , 24.The Big Lebowski , 25.Bin-jip , 26.A Clockwork Orange , 27.A Fistful of Dollars , 28.K-Pax , 29.Her Şey Çok Güzel Olacak , 30. Rain Man31.Old Boy , 32.Sleeping with the Enemy , 33.First Blood , 34.The Deer Hunter , 35.Saving Private Ryan , 36.Die Hard , 37.The Prestige , 38.Jerry Maguire , 39.Duvara Karşı , 40.The Ring , 41.Ip Man , 42.Unforgiven , 43.Issız Adam , 44.Dead Man Walking , 45.Atonement , 46.The Pianist , 47.The Shining , 48.Run Lola Run , 49.The Others , 50.Enemy at the Gates

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI