HAYATIMIN FİLMLERİ #17.Blade Runner#


17.Blade Runner (1982)
Yönetmen: Ridley Scott 
Oyuncular: Harrison Ford, Sean Young.
Imdb notu: 8,2
 
Gösterime girdiği sene değeri pek anlaşılamamış bu nedenle gişede iyi iş yapamamış fakat daha sonra "kült film" , "kara film" ve "distopya" tabirlerinin sözlük karşılığı olup çıkmış bir film. Bana göre gelmiş geçmiş en iyi birkaç bilimkurgu filminden biri.
 
Philip K. Dick'in "Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?" isimli romanından uyarlama. Filmde olaylar 2019 yılında geçiyor yani günümüzde. Senaryo olarak bugünün gözüyle bakıldığında oldukça basit bir yapısı var: Kontrolden çıkan replicant (android) ları avlayan bir polis.. Bu kadar.. Fakat filmin 1982 senesinde çekildiğini ve dönemi için müthiş bir hayalgücü barındırdığını söyleyebiliriz.

 
Filmde oluşturulan atmosferin benim üzerimde garip bir etkisi var. Ne zaman hanım ve oğlan uyuyup gecenin bir yarısı DVD'lerimle başbaşa kalsam, her seferinde yeni bir filme mi şans tanıyayım yoksa hiç riske girmeden tekrar (bilmiyorum kaçıncı kez) Blade Runner mı izleyeyim diye kendimle mücadele etmek zorunda kalırım.


Sean Youn oynadığı karakterde çok sade, çok seksi (bence) ve inanılmaz etkileyici..
 
Harrison Ford 'un ise kesinlikle en iyi oyunculuklarından biri değil (kendisinin filmi pek sevmediği ve hakkında konuşmadığı bilinir), buna rağmen tam olması gerektiği gibi oynamış.. Donuk, mutsuz..

Sürekli çalan müzik, sürekli yağan yağmur, bitmek tükenmek bilmeyen karanlık sahneler ve ağır temposu nedeniyle günümüzde filmi ilk kez izleyecek birinde bende yarattığı etkiyi yaratmayabilir baştan uyarayım lakin ben de tam olarak bu saydıklarıma vuruldum zaten :) 

Hemen her filmin sonu önemlidir, kimi vurucudur kimi sadece vurucu olmaya çalışmıştır vs.. Bu filmin sonu ise yıllardır süren bir tartışmaya neden olmuştur.
 

Bu arada tam 35 yıl sonra devam filmi Blade Runner 2049, bu sene ekim ayında vizyona girecek. Sabırsızlıkla bekliyoruz.. 
 

Önceki Filmlerim: 18.The Village19.Back to the Future20.Scarface , 21.Inglourious Basterds , 22.Eternal Sunshine of the Spotless Mind , 23.Fight Club , 24.The Big Lebowski , 25.Bin-jip , 26.A Clockwork Orange , 27.A Fistful of Dollars , 28.K-Pax , 29.Her Şey Çok Güzel Olacak , 30. Rain Man31.Old Boy , 32.Sleeping with the Enemy , 33.First Blood , 34.The Deer Hunter , 35.Saving Private Ryan , 36.Die Hard , 37.The Prestige , 38.Jerry Maguire , 39.Duvara Karşı , 40.The Ring , 41.Ip Man , 42.Unforgiven , 43.Issız Adam , 44.Dead Man Walking , 45.Atonement , 46.The Pianist , 47.The Shining , 48.Run Lola Run , 49.The Others , 50.Enemy at the Gates

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI