HAYATIMIN FİLMLERİ #20.Scarface#


20. Scarface (1983)
Yönetmen: Brian De Palma
Oyuncular: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer.
Imdb notu: 8.3

Tony Montana.. Kötü bir adam.. Ama nedense biz onu çok sevdik..

İtalyan asıllı bir Amerikan gangsterinin yükseliş ve düşüş hikayesini anlatan, listemde 20.sıradaki filmimizin bildiğiniz gibi sinema tarihinde özel bir yeri var.. Pek çok genç yönetmen özellikle suç filmi çekiyorsa, bir sahnede mutlaka onun posterini kullanır, sanırım afişleri poster olarak en çok satılan filmdir. Hatta benim de büyükçe bir posterini evimin salonuna asma çalışmalarım eşimin başarılı direnişi nedeniyle sonuçsuz kalmıştı :)

Cebinde beş parası olmadan Küba'dan Amerika'ya gelen bir "yabancı" nın iki yıl içerisinde suç dünyasında nasıl zirveye çıkabileceğini son derece inandırıcı bir şekilde anlatıyor. Safkan bir anti kahraman filmi ve Tony Montana, hepimizin kuytularında yer edinen hırsının kurbanı, gözünün gördüğü herşeye sahip olmak isteyen, "öteki" 'lerimizden sadece biri aslında.

"Benim gibi adamlara muhtaçsınız siz, böylece parmakla gösterip işte kötü adam bu dersiniz. Ama iyi filan değilsiniz siz. Sadece saklanmayı, yalan söylemeyi iyi beceriyorsunuz, benim böyle bir derdim yok. Ben hep doğruyu söylerim, yalan söylerken bile.."   


Film boyunca seyirci hikayede Montana ile beraber ilerler, onun olmadığı bir sahne yok gibidir, hatta Manny'nin Tony'nin kızkardeşiyle evlendiği gibi sürprizleri biz de Tony ile beraber öğreniriz. Filmi iki bölüme ayırırsak ilk bölüm tam olarak Tony'nin kazandığı paraları saydığı sahnede biter, ilk bölümde Tony'nin kendisine konan kuralları birer birer çiğneyerek zirveye ulaşmasını seyrederiz. İkinci bölümde ise ilk bölümdeki herşey ters yüz olacaktır.  


Elvira rolünde Michelle Pfeiffer mükemmeldir. Soğuk Elvira karakteri gidecek bir yeri olmadığı için Tony'leymiş izlenimi veren, kişiliğini çoktan kaybetmiş, uyuşturucuyu sığınak olarak kabul etmiş bir kadındır. Al Pacino'nun oyunculuğuyla ilgili zaten fazla birşey söylemeye gerek yok, Pacino film boyunca cesurmuş gibi görünen ama aslında hayatı tamamen blöf olan Tony'yi eksiksiz bir inandırıcılıkla yorumluyor. 

Scarface çağımızın modern klasikleri arasına girmiş, kült kabul edilen ve Pacino'nun kendi filmleri içinde en sevdiği, unutulmaz bir suç filmi olarak sinema tarihindeki yerini korumaktadır. 


Önceki Filmlerim: 21.Inglourious Basterds , 22.Eternal Sunshine of the Spotless Mind , 23.Fight Club , 24.The Big Lebowski , 25.Bin-jip , 26.A Clockwork Orange , 27.A Fistful of Dollars , 28.K-Pax , 29.Her Şey Çok Güzel Olacak , 30. Rain Man31.Old Boy , 32.Sleeping with the Enemy , 33.First Blood , 34.The Deer Hunter , 35.Saving Private Ryan , 36.Die Hard , 37.The Prestige , 38.Jerry Maguire , 39.Duvara Karşı , 40.The Ring , 41.Ip Man , 42.Unforgiven , 43.Issız Adam , 44.Dead Man Walking , 45.Atonement , 46.The Pianist , 47.The Shining , 48.Run Lola Run , 49.The Others , 50.Enemy at the Gates 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI