SÜPER LİG 2022-23 ALTIN ONBİRİ


1. Mert Günok (Beşiktaş): TECRÜBE

Formayı Ersin'den alıp Mert'e teslim etmesi Şenol hocanın bu sene Beşiktaş'a en net dokunuşu oldu. Beşiktaş'ın ikinci yarıdaki müthiş çıkışı, onun kritik kurtarışlarıyla tuttuğu maçlarla başladı. Açıkçası buraya Muslera da yazılabilirdi ama bence hem kendi kariyer ortalamasının az da olsa altındaydı (lig ortalaması için yine süper olsa da), hem de önündeki stoperler ve ön liberonun verdiği katkı asıl belirleyendi. Bronz aday seçecek olsam o da Adana Demirspor'dan Ertaç olurdu. 


2. Abdülkerim Bardakçı (Galatasaray): KARAKTER

Üst üste 2 sene altın 11'e girmeyi başaran bir Türk stoper. Şimdi yer gök methiyeden geçilmiyor, Marcao'nun adı bile anılmıyor ama sezon başına bir dönelim mi? 28 yaşına kadar Anadolu takımlarında (çoğunluğu da alt ligde) oynamış bir adamsın. Konyaspor ile Süper ligde iki sezon iyi top oynayıp yabancı kuralı sayesinde Galatasaray yolu gözükmüş. Herkes burun kıvırmaya hazır. Lig başlamış, ikinci hafta geri pas vermeye çalışırken golü yedirmişsin ve takımın içerde Giresun'a yenilmiş!  5.hafta kırmızı kart görmüşsün.  Dönmüşsün 11. hafta tekrar kırmızı kart görmüşsün!  Bu senaryo normal bir futbolcu için "the end" yazısının ekranda görünmesi demek. 

Peki bizim film nasıl devam etti? Abdülkerim hiçbir şey olmamış gibi bildiği futbolu oynamaya devam etti. Dile kolay tam 25 hafta boyunca "kusursuz" oynadı. Kelimenin gerçek anlamıyla söylüyorum bunu.. Marcao gibi oyun kurdu, gerektiğinde sol bek tadında bindirdi, 1.85 boyla hava toplarında lig lideri oldu, Servet Çetin'den beri ilk kez gördüğümüz bir ezici kuvvet gösterisi yaptı hem de ters orantılı bir çabuklukla.. Ve tüm bu saydıklarımız değil bugün Abdülkerim'i şampiyon yapan birinci özelliği karakteri oldu. 

Geçtiğimiz yaz Fenerbahçe Konyaspor ile bonservisinde anlaşmıştı. Yıllık ücret görüşülürken (nedense) bizzat Ali Koç Abdülkerim'i arıyor ve "Sen o kadar para eder misin?" gibi bir laf ediyor.. Ligin şampiyonu orada belirleniyor..


3. Victor Nelsson (Galatasaray): İSTİKRAR

Onu en iyi anlatan kelime bu. Güven aralığı çok yüksek bir stoper Nelsson. Gösterişli kısmı Abdülkerim yaparken onun arkasını da topladı. Bence ligin 1 numaralı stoperiydi. Bu yaz Avrupa yolcusu olacağı kesin. Tottenham veya Milan deniyor. Danimarka'lı Bülent Korkmaz Galatasaray'lılar için unutulmaz.


4. Ferdi Kadıoğlu (Fenerbahçe): JOKER

Bu sene özellikle fiziksel gelişimi çok dikkat çekiciydi. Fenerbahçe'nin en iyisiydi. Sağ bek, sol bek, sağ açık, sol açık her yerde oynadı, bence en yararlı olabileceği yer 8 numara olsa da :) Kadromda mecburen sol beke yazdım. Gümüş ve bronaz adaylarım da Masuaku ve Guilherme idi.


5. Boey (Galatasaray): MÜCADELE

Kusursuz sağ bek performansı. Belki Eboue veya Mariano gibi futbolcu olmak için yaratılmamış ama onlardan daha da iyi oynadı. Eski hocasının ayrılırken "iyi bir atlet ama futbolcu değil" diye rapor bıraktığı adam, hem de bu rapor yüzünden yaz kampına alınmamasına rağmen formayı hemen kaptı ve ligin açık ara en iyi sağ beki oldu. İkili mücadelelerde tüm rakiplerini bezdirdi. İngiltere ligi için ideal bir transfer olarak görünüyor.


6. Lucas Torreira (Galatasaray): ENERJİ

Icardi ile birlikte şampiyonluğun en önemli iki futbolcusundan biriydi. O kadar geniş bir alanda hiç durmadan git gel yaptı ki biz izlerken yorulduk her seferinde. Karizmatik bir futbolcu olmadığı için hak ettiği kadar övülmediğini düşünüyorum. Nelsson ve Boey 'den sonra en yüksek bonservisi getirebilecek bir diğer futbolcu da o ama diğerlerinin bu yaz asla satılmaması gereken tek isim bence. 


7. Fabio Borini (Karagümrükspor): KLAS

Milan, Chelsea, Liverpool, Roma gibi takımlarda oynamış bir adam, otuzundan sonra da olsa ligimizde 19 gol, 8 asist gibi performans sergilerse doğal akışta ertesi sene 4 büyükten birinde bulur kendini. Seneye özellikle Fenerbahçe veya Beşiktaş'ta izlersek sürpriz olmaz. Solda oynamasına rağmen Kerem'i sola onu sağa yazdım. 

Gümüş adayım da kariyerinin istatistik olarak en iyi sezonunu geçiren Belhanda'ydı.


8. Badou N'diaye (Adana Demirspor): UNDERRATED

Lig tarihinin en enteresan adamlarından biri. Halen daha Galatasaray tarihinin en pahalı satışını yapan futbolcu. Benim için çift yönlü futbolcu tabirinin sözlük karşılığı. 33 yaşında performansında tekrar zirve yaptı. 

Gümüş adayım da Salih Uçan'dı. Fenerbahçe ve Sion'da yarım,  Alanyaspor'da tam bir iyi sezonu var ama bu sene bence kariyerinin en iyi sezonuydu. Gedson kadar gösterişli değil ama takımı için çok yararlı oynadı.


9. Mauro Icardi (Galatasaray): AŞKIN OLAYIM

Sezonun adamı. Galatasaray Torreira ile oyunu buldu, Icardi ile şampiyon oldu diye bir yazı okumuştum. Güzel bir özet. 

Attığı gollerin zorluk derecesiyle ve istisnasız tüm zor maçlara damga vurmasıyla yıllar sonra herkes bu sezonu "Icardi sezonu" olarak anacak. Genç arkadaşların eksik bilgi nedeniyle benzettikleri/kıyasladıkları Jardel'den birkaç gömlek daha iyi bir futbolcu Icardi. Hagi'den sonra ilk kez bana forma aldırdı.

Aboubakar sezon başından beri oynasa o da mutlaka kadromda olurdu.


10. Kerem Aktürkoğlu (Galatasaray): GELİŞİM.

Son 10 yıldır şampiyonlukta bu seviyede aktif rol oynayan Türk bir futbolcu hatırlamıyorum. Peki birkaç yıl önce üçüncü ligde oynayan Kerem nasıl bugünlere geldi?

2021 'de Fatih hocanın şans verdiği tek tük maçta olağan üstü bir özelliğini hemen görmüştük, driblinge kalkarken top kontrolüne müteakip başlattığı ani hızlanma. İki ayağını da iyi kullanması da diğer dikkat çeken özelliğiydi ama devamını henüz görememiştik. Geçen yıl devamı geldi. Gol koşuları ve ideal son vuruş becerisiyle kötü sezon geçiren takımının tartışmasız yıldızı oldu. 

Bu sene ise yepyeni bir challenge vardı. Mertens ve Icardi gibi iki süperstarın yanında ne yapacaktı? Kilit pas ve asistler ön plan çıktı bu kez. Enerji ve dayanıklılık zaten yaratılışında var, ikili mücadele cesareti ile defans yardımında da üzerine koyduğu bir sezon oldu. Tüm farklı meziyetlerin tam kıvamında yoğurulduğu bir futbolcu. Ve en önemlisi her yıl gelişmeye devam ediyor. 

Sezonun genelinde solda oynayan Cenk Tosun da çok iyi bir sezon geçirdi.


11. Enner Valencia (Fenerbahçe): KRAL.

Ligimizin gol kralı. Kariyerinin sonunda inanılmaz bir patlama yaptı. 29 gol, 5 asist. Takımının kötü bitirişi yüzünden onun da hak ettiği kadar övülemediğini düşünüyorum. Safkan bir santrafor olarak görülemedi bir türlü. Penaltı gollerine takılmayıp, hatta gol anlarını komple dışarda bile bıraksanız, önyargısız izlediğinizde takımı için ne kadar yararlı bir futbolcu olduğunu görüyorsunuz. Her zaman böyleydi.

Ligimizin bug'larından Diagne de yine işbaşındaydı. 23 gol 5 asist. Yüzü çok eskidi ama henüz 31 yaşında. Bizim ligde devam ederse mutlaka yüzler kulübüne girecektir ki hakediyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI