Galatasaray'ın sağ bek sorunsalı

Hiçbir şeyden çekmedi sağ bekinden çektiği kadar...

Altın çağlarını yaşadığı 1996-2001 yılları arasında Fatih Akyel, Ümit Davala ve Capone ile ne kadar da güzeldi herşey oysa. Capone'nin gidişi ile kabus başladı...

Bir 5 senemizi Cihan Haspolatlı çürüttü. Çürüttü diyorum çünkü hücumu sıfırdı, orta yapamıyordu. Defansif açıdan çok kötü diyemem ama bak. Hava toplarında iyiydi, kolay çalım yemezdi. Yerini kaybedip gol yedirdiğini veya bu haftaki Serkan gibi, bir sol açık tarafından maymun edildiğini hatırlamam hiç. Ağırdı ama sağlamdı, sertti. Sonuçta hücumu hiç olmayan büyük takım beki olmazdı, olmadı. Hala taraftarın adı anılınca en çok küfür ettiği adamlardan biridir. Ben ise vasat olarak hatırlarım.

Cesar Prates diye bir tip geldi bir ara. Süratliydi, atletikti ve üstelik frikik atıyordu! Daha ne olsundu ve hemen tavlandı gariban taraftar! Oysa savunma yapmayı hiç bilmiyordu bu arkadaş. Takım sahaya çıkarken sağ bekte Prates var sanıyordu ama adam rakip yarı sahada bitiriyordu maçı. Daha da kötüsü top sürüşü berbattı. Topu ayağından açardı, koşardı koşardı, topa yaklaşınca tekrar vururdu ve yine koşardı... 1 sene koştu böyle...

Bu arada Sebastian Perez'i unutmayalım! 1 seneliğine de olsa tüm sıkıntıları unutturdu. Benim için (altın dönemde saydığım isimler dahil) Galatasaray'ın gördüğü en iyi sağ bekti. Sağ açık kökenliydi ve hücumu mükemmeldi ama savunması da kötü değildi. Çok akıllıydı teknikti. Dizindeki müzmin sakatlık belası oynatmadı adamı. Tadı damağımızda kaldı ve gitti.

Uğur Uçar; her daim geleceğin umut vaadeden genç yeteneği olarak kaldı. Pozisyon almayı öğrenmesi yıllarca sürdü. Tam kendini geliştirmeye başlamıştı ve harika bir yarım sezon oynamıştı ki Konya'da buzun üzerinde verdiler dizini eline. Profesyonel futbola devam edebilmesi bile sevindirici. Bize fayda gelmedi ama bir daha tabi.

Ali Turan: Benim ömrü hayatımda gördüğüm en kötü bireysel futbolcu performansının sahibidir kendisi. Bir insan 15 maç üstüste çok kötü oynar mı? Hatırladığınız başka böyle bir örnek var mı? 15 maç kötü oyna sonra tek maçlığına (Kayserispor maçı) vasatın az üzerine çık ve hemen ertesi maç Holosko tarafından rezil edilip sopayla kovalan. Zor kurtulduk.

Sabri Sarıoğlu ile 2000 sonrası dönem de ilk kez istikrar sağlanmıştı. Orta saha kökenli bir adamdan sağ bek yontulmasına şahit olduk yıllar içinde. Hücuma destek veren modern sağ bek profiline en uygun beklerden biri oldu, milli takıma kadar yükseldi. Dağlara taşlara giden şutları, kale arkasına giden ortaları çok düzelmedi ama 90 dakika koşması, hırsı ve mücadelesiyle kendini kabul ettirdi sonunda veee mutlu son!.. mu?.. acaba!

Tüm bunları neden mi anlattım? Anlattım çünkü hikaye mutlu sonla mı bitiyor belli değil hala.

İdeal sağ bek anlayışına uyumu için yıllarımızı verdiğimiz Sabri'yi tekrar orta sahada oynatıyor Hagi ve bizleri Serkan Kurtuluş'a mahkum ediyor haftalardır. Yekta varken Sabri'yi orta sahada oynatma ısrarını anlayamıyorum ve Serkan'ın yetersizliklerini izlemek zorunda kalmak üzüyor beni!

Yorumlar

  1. ben sadece bu takımda değil yıllardan beri Türkiye liginde Ümit Davala gibi orta açan adam görmedim. Hareket halinde, durdurup her türlü isabetli açardı ortaları ve o gelmiş geçmiş en iyi sağ beklerdendi demek istiyorum ama adam her yerde oynardı. Fatih ise çok iyiydi ama kansızlığından dolayı bahsetmek istemiyorum. Geriye kalıyor Capone ve Perez. Bu ikili gibisini görmedim. Dediğin gibi Hakan tadı damakta kalan isimler bunlar. Cihan hakkında kötü birşey demek istemiyorum zira adamın potansiyeli o kadardı ve elinden geleni yapıyordu. Şu an elimizde kala kala bir Sabri kaldı onuda orta sahada harcamak çok yanlış bir hamle. Orta sahada alternatifimiz olmasa anlarım mantıklı bir hamle derim ancak orta sahada alternatifimizde varken elimizdeki tek sağ beki böylesini yanlış kullanmak.. sağ açık kökenli olması ve tahminime göre 4 veya 5 ciğer kullanıyor olması ile Sabri bu takımın vazgeçilmezidir. Ama Sabri yokken kanayan bir yaradır sağ bek. Ve bu takımda kanayan yaralara çare bulunmadı ve bulunmayacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Fatih Akyel, en azından orta açmasını bilen biriydi. Super Kupa finalinde Jardel'in attıgı altın golün ortasını yapan isimde Fatih degilmiydi.
    Capone-Ümit, UEFA Kupasını almamızda 2sininde katkisibuyuk. Capone i defansta oynattıgımızda ümitte ortasahada oynardi.
    Perez, o da oynadigi bolgede sırıtmayan bi isimdi. 3üncü yıldızımızı taktıgmızda kadrodaydı.
    Ugur ucar, tam parladı derken, ayagı kırıldı,iyileşti ve gönderildi.. Ali turan'ı alınca ugur'a gerek yok diye düşündüler. Eminim yönetim pişmandır şimdi.
    Ali turan, dediklerinden pek farklı degil dusuncelerim.
    sabri sarıoglu, yıllarca orta yapamadı. sonra kendini biraz olsun düzeltti, hem milli takım hem bizde sag bek icin ideal bir oyuncu oldu. Haginin serkan kurtulusa sans verme istegi yüzünden sabri ortasahada serkanda sagbekte oynadi. oynamayada devam ediyor. Serkan çıplak gözlede izledigim isimlerden. Kendisi fena degil aslinda ama Sabri varken sagbekte şans vermek saçma.

    YanıtlaSil
  3. Ali Turan stoper olarak alınmıştı teknik kapasitedi bek oynamaya müsait değil ve kendini fazla geliştiremezdi bu yaştan sonra.
    Hagi Sabri'den Pirlo yaratmaya çalışıyor milyonda bir arapası verdi Baros zorlukla kontrol etti..

    YanıtlaSil
  4. Sadece sağ bek değil, stoper ve orta saha sorunsalları da yaşıyor ve yaşatıyor! 2 maç önce bir ara Yekta'yı sol açıkta gördüm de gözlerime inanamadım, her oyuncu her mevkii de oynayamaz, bunu niçin anlamamakta ısrar ediyor? Şimdi ne oldu, hem kendini yaktı hem de bizi...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI