İyi insanlar tükenmemiş mücadeleye devam!

David Navara (dünya sıralamasında 42.) - Alexander Moiseenko (dünya sıralamasında 22.)


Şu günlerde 128 sporcunun katılımıyla eleme usülü olarak, Rusya'da gerçekleştirilmekte olan ve dünyanın en iyi satranççılarının katıldığı, yüklü miktarda para ödülü olan Dünya Satranç Kupasında, insanlara sporda fair-play'in ne demek olduğunu hatırlatan, muhteşem bir olay gerçekleşti.

İlk tur Türkiye'nin tek temsilcisi Barış Esen 'i eleyen Ukrayna'lı Alexander Moiseenko ile Çek Cumhuriyetin'den David Navara'nın 3. turdaki karşılaşması esnasında;


Maçın 35. hamlesinde yukarıdaki konumda, siyah taşlarla oynayan büyükusta Navara, filini d6 karesine oynamak isterken eli yanlışlıkla filin hemen yanındaki şaha dokundu. Bildiğiniz gibi satrançta "dokunulan taş oynanır" kuralı olduğundan, Moiseenko rakibine şahı oynaması gerektiğini söyledi.

Navara, elinin şaha yanlışlıkla çarptığını aslında Fd6 oynayacağını belirtti. Konuma tekrar bakan Moiseenko, bu seviyedeki oyuncuların bu kadar basit hata yapmayacağını iyi bildiğinden, rakibinin gerçekten kaza eseri şaha dokunduğunu anladı ve rakibine istediği hamleyi oynaması için izin verdi.

Aslında hakkı olarak, rakibine kurallar gereği şahı ile bir hamle yapması için ısrar edebilirdi ve rakibinin şahı ile yapacağı herhangi bir hamleden sonra, kalesi ile rakip fili alarak (Kxe7) oyunu rahatlıkla kazanırdı.

Buraya kadarı bile müthiş bir centilmenlik hikayesi iken güzellikler burada bitmedi. Maça devam edildi ve en sonunda, siyah taşlarla oynayan Navara'nın bir hamle sonra maçı kazanacağı alttaki konuma ulaşıldı. 

İşte tam burada 2. muhteşem olay gerçekleşti, herkes Navara'nın maçı bitirecek Şah c6 hamlesini yapmasını beklerken, seyircilerin şaşkın bakışları arasında Navara rakibine beraberlik teklif etti ve taraflar beraberlik sonucunda anlaştılar! 


David Navara maçtan sonra yaptığı açıklamada, kendisinin kazanmak için her yolu mübah gören insanlardan olmadığını, 35. hamlede yaşanan kaza nedeniyle maçı kazanmak istemediğini söyledi. Taraflar yarın tekrar karşılaşacaklar ve kazanan o maçtan sonra belli olacak.  

Hayatlarını satrançtan kazanan ve belkide tüm sene bu büyük para ödüllü turnuva için hazırlanmış olan iki "iyi insan" tüm satrançseverlere muhteşem bir ders verdiler. Tabi milyonlarca futbol seyircisinin bu olaydan haberi bile olmayacak ve onların bir çoğu "kazanan her zaman haklıdır" diyerek hayatlarına devam edecek.

Ben ise en azından bu blogu takip eden sayılı insanın bu olaydan haberdar olmasını istedim.

Turnuvanın resmi sitesi : http://chess.ugrasport.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI