GALATASARAY-BEŞİKTAŞ MAÇI ÖNCESİ

Dev derbi öncesi iki takımda ağır yaralı.. İkiside zirvenin çok çok uzağındalar..
Belki de ilk kez, ligin ilk yarısında oynanacak bir derbi, bu derece değersiz ve hedefsiz olacak..

Galatasaray cephesinde Hagi geldikten sonra Fenerbahçe ve Antalyaspor maçlarında oynanan futbolla yeşeren umutlar, Trabzon ve Manisa maçlarının ardından yerini hayal kırıklığına bırakmıştı. Takımın, aldığı başarısız neticeler itibariyle, Rijkaard zamanından pekte farklı bir ambiyans yaşatmadığı bir gerçek ama gerek oyuncu tercihleri, gerekse anlayış olarak takımda çok büyük değişiklikler var!

Galatasaray maça nasıl bir 11 'le çıkar?

4-3-3 ısrarı nedeniyle sık sık eleştirilen Rijkaard, genellikle orta üçlünün ikisini defansiflerden kullanıp, onların önünde Arda, Elano veya Misimoviç gibi hücumcu bir oyuncu tercih ediyordu. Bek tercihleri de mutlaka ofansif adamlardı. (Insua-Sabri)

Hagi de takımı 4-3-3 oynatıyor ama Rijkaard'dan çok daha defansif bir anlayışla! İlk iş olarak iki bekede defansif yönü kuvvetli adamları (Hakan-Ali) yerleştirdi. Daha sonra bu şekilde boşa çıkardığı Sabri'yi orta sahaya monte etti. Hagi orta üçlüyü Rijkaard'ın aksine, tek ön libero ve onun önünde iki defansif orta saha olarak kurdu. İki açıktan en az birinide Elano veya Misi olarak belirleyip oyunu o kanattan kurmaya çalıştı ve diğer açığı (Kewell veya Pino) tek santrafora daha yakın 2. bir forvet gibi kullandı. Bu bilgiler ışığında pazar günkü Beşiktaş maçına çıkacak takım ve oyun planı ile ilgili belirleyici olacak çok kritik iki soru var!

1 - İlk önemli soru, orta üçlünün kimlerden oluşacağı?

Cana yokken orta üçlüyü şu şekilde kuruyordu.

Barış------Sabri
-----Ayhan------

Şimdi Cana döndü ve şöyle bir üçlü ile başlayabilir:

Ayhan----Sabri
------Cana-----

Cana, ön liberoda Ayhan'la kıyaslanamayacak kadar fazla top çalıyor ve sertliğiyle rakip merkez hücumcularını daha iyi yıldırıyor. Fakat stoperlerinden aldığı topları, yüzünü rakip kaleye dönerek hücumculara aktarma konusunda Ayhan'dan daha başarısız. Oyunu Ayhan kadar yavaşlatmıyor, çok daha hızlı hücuma kalkma niyetinde ama teknik yetersizliği nedeniyle haddinden fazla pas hatası yapıyor. Üstüne üstlük sakatlık dönüşü ilk maçı! Cana 11 başladığında onun önünde yani Barış'ın yerine oynayacak kişi Ayhan ise kondüsyon itibariyle Barış'ın hemen hemen yarısı durumda. Son 2-3 yıldır futbolu, kendi ceza sahasının en fazla 5 metre kadar önüne çıkarak idare etmeye çalışıyor ama Cana ile beraber başladıklarında, Ayhan'dan beklenen çok daha fazla sorumluluk alması, hücumlara destek vermesi ve sahanın çok daha fazla bir alanını kullanması olacak. Ben bu işi Barış'ın çok daha iyi yapabileceğini düşünüyorum. Barış, Ayhan'a nazaran gol atmaya daha fazla aşina bir futbolcu, sahada basmadık yer bırakmıyor ve en önemlisi rakip ön liberolar top kullanırken yapılacak şok preslerde Sabri'ye eşlik edebilecek tek adam!

2 - İkinci kritik soru ise tek forvet kimin başlayacağı?
Tüm yayın organları bas bas Baros'ın başlayacağını bağrıyor. Bu durumda mutemelen solda Kewell, sağda ise Pino olacak. Ben önceki yazımda da belirttiğim gibi, henüz sakatlıktan yeni çıkan ve bu sene, tamamen düzelmeden oynatılması nedeniyle yaşadığı bitmek bilmeyen sakatlık tekrarları nedeniyle Baros'un yarın ilk 11 başlamasına karşıyım. Açık oynayan Pino ile serbest (forvet) oynayan Pino arasında 2 gömlek fark var. Benim tercihim tek forvet Pino, sağda Elano, solda Kewell başlayıp, ilerleyen dakikalarda olası geri düşme durumlarında illa riske edilecekse Baros'un yorgun rakip karşısında o zaman riske edilmesi.

Beşiktaş kanadında ise en merak ettiğim soru Nobre mi yoksa Fatih mi oynayacak? Nobre'nin Galatasaray karnesi muhteşem ama ben yarın futbolcular sahaya çıkarken, Beşiktaş formasının içinde Fatih Tekke'yi görürsem çok daha fazla çekinirim! Quaresma'nın yokluğunda takım hücuma kalkarken tüm gözler Guti'de olacak. Cana oynarsa, maçın hemen başlarında birkaç sert müdahale ile onu oyundan düşürmeye çalışacağına eminim. Bu maç kırmızı kart görecek oyuncu benim için haindir. Barış, Neill ve Cana akıllı olsun :) )


Bence 11'ler:
GS: Ufuk-Hakan-Servet-Neill-Ali-Ayhan-Barış(Cana)-Sabri-Kewell-Elano-Pino
BJK: Cenk-İbo-Ersan-Toraman-Hilbert-Ernst-Aurelio-Guti-Tabata-Holosko-Fatih(Nobre)

Bence sonuç:
Son haftalardaki futbolları itibariyle Galatasaray bir nebzede olsa daha iyi durumda. Önce golsüz veya birer gollü berabere, sonra tek farklı Galatasaray galibiyeti.

Yorumlar

  1. Skor tahmini yapayım.
    2-1 Galatasaray.
    Alisamiyende oynamamızın avantajını kullancaz.

    YanıtlaSil
  2. Emeğine yazık olmuş Hakan.Bu kadar uğraşmışsın ama o kadar kötü bir oyuncu topluluğumuz var ki bunların hakkında konuşulmaz bile.

    YanıtlaSil
  3. Öyle Erdem, bundan sonra bu adamların oynadığı topa kafa yormak mı? Tövbe..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI