TAŞLANMIŞ KOT GİYMEYİN !!!


Futbol ezilen halkların mutluluğudur blogunda okuyunca, sarsıldım birden.. Askerlik günlerimde yaşadığım bir olayı hatırladım.

Daha önce bir yazımda da bahsetmiştim. Askerliğimi yaparken, eğitimde ayak bileğimdeki bağları koparmıştım. MR için Bingöl'deki birliğimden Elazığ Askeri Hastanesine sevkedilmiştim. Hastaneye gidip gelirken KTM denen (konvoy toplama merkezi) bir yerde kalıyordum. Yaklaşık 700 askerle birlikte... Hepsi tedavi için çevre illerden gelmişti. İçlerinde bir iki gün kaytarmak için birşeyler uyduran da vardı, cidden benim gibi elini kolunu kırıp gelen de... Herkes birbirinin hastalığını merak ediyor, birbirine "hadi len yedin askerliği olm" diye takılıyordu.

Şanslı olan bazılarımız 3 hafta, 1 ay kadar hava değişimi alıyordu ama hiç çürük raporu alan duymamıştım. Bir gün herkesten çok daha genç gözüken bir çocuğu etrafındakilere "ben çürük raporu aldım yarın memleketime dönüyorum" diye anlatırken gördüm. Her önüne gelene bunu anlatıyordu. Mutluluktan delirecek gibiydi ama kimse çocuğa inanmıyordu.

Tüm koğuş, alçılar içinde, yüzü gözü mor, yatağında inleyen tiplerle dolu olduğundan, kimse gülerek etrafta dolaşan bu çocuğun çürük raporu almış olabileceğine inanmamıştı. "Neyin varmış lan" diyenlere "siklozikmiymiş neymiş la anlamadım ki" diyordu, "s..tir lan yalancı" cevabını alıyordu.

Ben de inanmamıştım taa ki gece yatana dek. 150 kişilik koğuş, bütün gece çocuğun öksürük sesinden inledi.. Sabah olupta çocuk hakikaten bavulunu alıp çıktıktan sonra yanındaki ranzada yatan elemanla konuştum. "Ne bileyim abi" dedi "Akciğerleri kum doluymuş, en fazla birkaç ay yaşarsın demiş doktor ama anlamıyor garip"...

Eleman memleketinde bir kot taşlama atölyesinde sadece 2 yıl kadar çalışmış. Hastalığının ismi Silikozis. Mikro duzeydeki silisyumdioksit tozlarinin solunmasi sonucu ortaya cikan ölümcül bir hastalık. Dünyada makinelerle yapılan bu iş, Türkiye’de ucuz diye elle yapılıyor. Aylık 350-400 TL kazanacağım diye göz göre göre ölüme gidiyorlar!

İsteyenler kotiscileri sitesini de ziyaret edebilir.

TAŞLANMIŞ KOT GİYMEYİN !!!

Yorumlar

  1. Çok üzücü Allah kimsenin başına vermesin benimde gencecik kardeşimin bir arkadaşını bu yüzden kaybettik.Cahillik yoksulluk çaresizlik ne derseniz deyin...Süha B.

    YanıtlaSil
  2. Ulan ne boktan bir şey. Giydiğimiz her taşlanmış kottan kan damlıyor, bunu bilmemiz lazım.

    YanıtlaSil
  3. Çinde insanlar günlük 1dolara amerikan gemilerinde veya emperyalist güçlerin yanlarında çalışıyorlar.Bir belgeselde izlemiştim bu olayı.insanlar gemilere dolduruluyor ve 1 sene boyunca o gemide yaşıyor.günlük sadece 1 dolar ve yemek ihiyacları karşılanıyor.İnsanların halini siz düşünün.Söz gelimi türkiyeye gelirsek,
    insanlara bu işi yapmaya mecbur bırakan devlet bu duruma müdahele etmeli.
    bu işi yapan atolyeler kapatılmalı,insanların ekmeklerini kazanabilicekleri daha düzgün iş olanakları sunulmalı,ama sanırım bunlar ülkemizde ütopyaya giriyor.
    yazı için teşekkürler,

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI