HAYATIMIN FİLMLERİ #39.Duvara Karşı#


39.Duvara Karşı (2004)
Yönetmen: Fatih Akın
Oyuncular: Birol Ünel , Sibel Kekilli
Imdb notu: 8.0

Eveeeet... Listemde yukarılara doğru ilerlemeye devam ediyoruz. Otuzlu basamaklara ulaştık.

54. Berlin Film Festivali'nde altın ayı "en iyi film" ödülünü kazanan, Fatih Akın'ın müthiş filmi aşk filmi olarak algılandığında bile zaten yeterince enteresanken hikayeyi, farklı bir kültürle uzlaşma çabaları sırasında ırkçılıkla karşılaşan ve hor görülen Almanya'daki Türk göçmenlerin öyküsü haline getirerek, işleri daha da karmaşıklaştırıyor.

Katı bir tanımla "sosyal gerçekçi" bir film değil bu. Sinir bozucu, huzursuz, bazen de kederli bu iki yabancının dramı, aslında güncel Avrupa sinemasının kışkırtıcı, post-punk yaratıcılık akımının hayati bir parçası oldu. Hollywood'un hepsi birbirini andıran 'düzmece aşk' filmlerini sinek gibi ezdi!

Sapkınca ve beceriksizce yaşanan aşk, iki baş oyuncu tarafından hiç aksamayan ve inandırıcı bir yoğunlukla capcanlı bir şekilde sunuluyor. Yan rollerde Güven Kıraç ve Meltem Cumbul'unda gerçekten oldukça başarılı olduğunu belirtelim.

Bir sahnesi vardır ki, Türk kültürüyle batı kültürü arasındaki farkı tokat gibi insanın yüzüne çarpar. Cahit, formalite icabı yaptığı evlilik gereği Sibel'in evine gider. Sibel'in ailesi tipik bir Almancı evidir. Erkekler okeye oturur ve genelev maceraları anlatılmaya başlanır. Cahit gayet saf bir şekilde masadakilere sorar: "Neden kendi karılarınızı becermiyorsunuz?" Tahmin edileceği üzere büyük tantana yaşanır ve ailenin erkekleri Cahit enişteyi sert bir dille uyarır: "O kelimeyi sakın bir daha bizim karılarımızla aynı cümlede kullanma!". İşte bu Pascal Nouma'yı tombala çektiği için Türkiye'den kovan tipik Türk ikiyüzlülüğünün bir başka tezahürüdür.
Muhteşem birkaç sahnesini hatırlarsak;
#Cahit'in barda elleriyle vurarak kırdığı bardakların, kestiği bileklerinden kanlar akarken, dans ettiği sahne!
#Taksim 'de Fırtınalar şarkısı çalarken yanar dönerli ışıklar altındaki ifadeler...
#Sibel'in biber dolması hazırlarken fonda "yine mi çiçek" şarkısının çaldığı bölüm..
#Cahit'in evi darma duman ettikten sonra usul usul elinde çöp torbası ortalığı toplayışı.
#Düğün sahnesindeki"bitte Cahit elini ayağını öpeyim bitte" repliği :)
Çok enteresan gelebilir ama film bana finalinde meşhur "Selvi boylum al yazmalım" 'ın mesajini hatırlattı: "Sevgi nedir?.. Sevgi emektir..."
Güven Kıraç'ın canlandırdığı abi karakteri, Cahit'e aşkı anlatıyor:
"Aşk ne demek sen biliyor musun hee? Aşk, böyle lunaparktaki tahta ata benzer. Üzerinde hani bir ileri bir geri böyle gidiyormuş gibi bir his. Sanki bir yere gidiyorsun. Ayağın yerden kesiliyor. Bir coşku. Aslında bir si.ime gittiğin yok!"

Yorumlar

  1. hakan sana bir film tavsiye edeyim,filmi çözmek için 2 kere bile izlemen yetmeyebilir:)

    nolman'ın filmi
    memento tükrçesi akıl defteri :)

    YanıtlaSil
  2. İzledim dostum. Christopher Nolan sevdiğim bir yönetmen ama The Dark Knight, The Prestige, Inception gibi filmlerinin yanında Memento biraz sönük kalıyor bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hakan bey filmin 77. dakikasında sibel kekilli ve meltem cumbul konuşurken arka planda çalan şarkının ismini biliyormusunuz aramaktan-delirdim-teşekkürler.

      Sil
  3. Bu arada Tanrı Kent'i de tavsiye etmiştin hatırlarsan. Geçen haftasonu izleyebildim. Güzel,farklı bir film,oyunculuklar çekimler vs. herşey çok doğal ama bana fazla hitap etmedi açıkçası. Ben daha ziyade her sahnesini ayrı ayrı seveceğim, belki daha az şey anlatan ama tane tane anlatan, oyunculukların ön planda olduğu filmleri seviyorum. Bu biraz fazla harala gürele geldi bana:) Teşekkürler tavsiyelerin için bekliyorum yine arada.

    YanıtlaSil
  4. Fatih Akın'ın en iyi filmi...

    YanıtlaSil
  5. memento evet sönük bir film ama alanında bir ilk ve çok ağır film.
    tanrı kent, insanı kültürel açıdan geliştiriyor en azından getto lardaki çarpıcı yaşamı anlatmış bu yöndende tanrı kentte alanında bir ilk.

    6.his,127 saat ve kimlik filmlerini tavsiye ediyorum.

    özellikle 6.his ve kimlikte süprizle karşılaşıcaksın aklıma geldikçe buraya güzel filmler değinirim.

    YanıtlaSil
  6. Hakan Issız Adam'dan daha çok şaşırdım işte bu filme :) demekki listenin sonuna kadar beklemek gerekiyor daha neler görcez şaşırcaz bakalım :)

    Memento'ya gelince harbi çok ağır bir film nevrim döndü izlerken yaw :)

    YanıtlaSil
  7. #WarBlood: Kesinlikle!

    #hayatvefutbol: 6.his ve Kimlik çok sevdiğim filmlerdir ama 127saat'i izlemedim izlenecekler arasında başlarda.

    #DaddyCool: :)Şaşıracağın filmler olacaktır daha. Sonuçta listenin formatı "en iyiler" değil "en sevdiklerim" olduğundan sürprize açık :)

    YanıtlaSil
  8. benim yıllardır en iyi on filmimin içindedir. yeri de sağlamdır. uzun zaman olmuş, unutmuşum. yeniden izleyesim geldi.

    punk is not deadddd diye bağırıp zıpladıkları sahne favorimdir. devamındaki şarkı ise muhteşemdir.

    crematory in "temple of love" şarkısını başka bir grup söylüyordu..
    ve ben o şarkıyı çok seviyordum..

    YanıtlaSil
  9. arkadaşlar bu filmin 77. dakikasında çalan şarkının ismini biliyormusunuz aramaktan delirdim.sibel kekilli ve meltem cumbul otelin barında konuşurken arka fonda çalan şarkı-teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. filmin 77. dakikasında meltem cumbul ve sibel kekillinin barda konuşurken arka fonda çalan şarkının adını bilen var mıdır?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI