HAYATIMIN FİLMLERİ #28.K-Pax#


28. K-Pax  (2001)
Yönetmen: Iain Softley
Oyuncular: Kevin Spacey, Jeff Bridges
Imdb notu: 7.2

Yazıya bir uyarıyla başlamak zorundayım. Şimdiye kadar yazdığım filmlerde spoiler vermemeye özellikle dikkat etmiştim ama bu filmin yazısında sıkça geçecek bir bilgi izlemeyenlerin filmden alacakları keyfi önemli ölçüde azaltabilir. 

--------------------------Spoiler----------------------
 
Finali seyircinin yorumuna bırakılarak muallakta bitirilen filmleri oldum olası sevmişimdir. Mesela efsane kült film "Blade Runner" 'ın kahramanı Deckard android mi değil mi? Bunu sabaha kadar zevkle tartışabilirim. Veya bir korku klasiği olan  "The Thing" 'in final sahnesindeki ikiliden hangisi uzaylı? Ya da ikisi de değil mi?

İşte K-Pax de bu şekilde sonu yönetmen tarafından açık bırakılmış ve her iki şekilde de okumaya müsait bir film. Prot gerçekten uzaylı mı, yoksa sadece bir akıl hastası mı?

Benim açımdan listeme en son dahil olan film olmak gibi bir özelliği de var filmin. Listenin son sırasındaki Cesur Yürek'i listenin dışına atmıştır böylece. :) Fakat yine de listemdeki en az bilinen filmleden biri olduğunu tahmin ediyorum. 

Bazı filmler vardır, kimileri çok sever kimileriyse nefret eder, bu film onlardan değil. Bu film büyük çoğunluğun belli bir seviyede seveceği filmlerden. Bir de kendimce şöyle bir ünvan verdim filme : Tek mekanda geçen en iyi film. 

Gene Brewer'in aynı adlı romanından Iain Softley tarafından beyaz perdeye aktarılmış film. Yönetmen Iain Softley pek parlak bir isim değil, bu film dışında tek başarılı filmi olarak İskelet Anahtar 'ı sayabiliriz. Prot rolünde Kevin Spacey her zamanki gibi muhteşem. Filmin soundtracki de en az Spacey kadar başarılı. Özellikle bir Edward Shearmur bestesi olan "Grand Central" insanın içini huzurla dolduruyor :)


Doktor Powell ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde doktordur. Kendi kontrolünde olan ve hepsi birbirine benzeyen sıkıcı akıl hastalarının tedavisinde rutin görevini sürdürmektedir. Bir gün hastaneye getirilen Prot isimli hasta başta kendisi olmak üzere, tüm hastanenin dikkatini çeker. Prot'u hastaneye getiren polislerin söylediklerine göre, bu dünyadan olmadığını iddia etmektedir. Eh, haliyle de sonu akıl hastanesi olmuştur :) Kısa süre içinde doktor Powell, Prot'u çok daha yakından tanıma fırsatı bulur. Prot, dünyaya 2000 ışık yılı uzaklıktaki K-Pax isimli gezegenden geldiğini, 4 sene 9 aydır bu dünyada bulunduğunu, 5 sene dolduğunda geri döneceğini ve yanında seçtiği bir hastayı da K-Pax'e götüreceğini söylemektedir. Hastane personeli Prot'un kafayı sıyırmış olduğundan emindir, hastalar ise onun bir dünyalı olmadığını adları kadar iyi biliyorlardır. Başlangıçta Prot'u tedavi edilmesi güç bir hasta olarak gören doktor Powell ise Prot'u tanıdıkça "Acaba?" sorusunun esiri olur. Ve tabii filmi izleyen bizlerde...


-Doktor: Madem uzaylısın, neden insan şeklindesin?
-Prot: Sabun köpüğünün alabileceği en uygun form bir baloncuksa, benim de sizin dünyanızda alabileceğim en uygun şekil bir insandır."

  

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI