HAYATIMIN FİLMLERİ #21.Inglourious Basterds#

21. Inglourious Basterds (2009)
Yönetmen: Quentin Tarantino
Oyuncular: Brad Pitt, Christoph Waltz, Melanie Laurent, Michael Fassbender.
Imdb notu: 8.3

Quentin Tarantino'ya olan hayranlığımdan bir kaç yazımda bahsetmiştim. Şimdiye kadar çektiği tüm filmlerin bu film için bir hazırlık olduğunu söyleyen Tarantino'nun (bence çok daha iyi filmleri olsa da) "That’s my masterpiece" diye tanımladığı ve üzerinde en uzun süre çalıştığı projesi olan “Soysuzlar Çetesi” sonu büyük bir çatışmaya bağlanan uzun diyaloglarla dolu, tipik Tarantino sahneleri ile akıllara kazınıyor. 

Bir savaş filminin mutlaka bir meydanda birbirine saldıran yüzlerce adam göstermesi gerekmediğini, savaşın ardında kalan topraklarda yaşanan olaylarla da bunun anlatılabileceğini bize gösteriyor. Tabii ki her zamanki gibi film yine kendisini hiç mi hiç ciddiye almıyor ve yine yönetmenin her filminde olduğu gibi eğlence ve şiddet ön planda. 

Olaylardan ziyade kahramanları detaylandıran, Nazi işgali altındaki Fransa'da çektiği bu Spaghetti Western, yönetmenin psikopat bir sinefil olduğunu bariz bir şekilde seyirciye hissettiriyor. Senaryosunun kendisini epey bir uğraştırdığını her fırsatta dile getiren (ki bu süre “Reservoir Dogs” filmine kadar uzanan 20 yıllık bir zamandır) Tarantino, en sonunda aklına yatan bir finalin de senaryosuna girmesiyle film çekimlerine başlamış.

Filmin açılış ve bence en iyi sahnesi..
Zaten Tarantino’nun Kill Bill 'den itibaren filmlerinde giderek daha çok ağır basan biçimsel gösteriş, kara mizaha verilen ağırlık, dozu giderek artan şiddet artık kendisini daha fazla göstermekte. Türler arasında dolaşma formülü ile ilerleyen Inglorious Basterds, "ilgilenenler için 150 dakikada sinema tarihi" gibi bir film.

Tarantino'nun bence en büyük yeteneği gerilimi seyirciye geçirmekteki başarısı. Özellikle filmin açılış sahnesinde Tarantino şimdiye kadar olmadığı denli yönetmenliğini konuşturuyor. 20 dakikalık bu çok iyi yazılmış açılış sekansında ailesinin katledilişine çaresizce tanık olan genç bir kızın hikayeye dahil oluşunu izledikten sonra, filme adını veren çeteyle tanışıyoruz.

Diğer bir muhteşem sahnede ise, bir yeraltı barında sahte Alman subaylar hakiki subaylar ile sohbet ediyor ve seyirciyi öyle bir geriyor ki..

Christopher Waltz
Christopher Waltz'ın en iyi erkek oyuncu oscarını alması ise filmden bağımsız denebilecek bir yeteneğin taçlandırılması adeta. Cannes'da da en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Waltz'un film içerisinde kullandığı Almanca, Fransızca, İtalyanca ve İngilizce dillerine hakimiyeti tek kişilik bir şova dönüşüyor. Özellikle İtalyanca konuşurken ki el hareketleri ve mimikleri bir İtalyan'dan farksız. Bu filmle artık takip edilen bir oyuncu haline gelen 57 yaşındaki Christoph Waltz, son yıllarda perdede gördüğümüz en iyi kötü adam performanslarından biri ile herhalde 20 yıl sonra bile hatırlanacak. Bu filme kadar varlığından bile haberdar olmamak, sadece önemsiz dizilerde oynadığını bilmek insanı üzmekten öte sinirlendiriyor.. 

Yahudi avcısı Nazi albayı Hans Landa rolü için Tarantino başlarda Leonardo Di Caprio'yi düşünmüş ki kendisi ile son filmi "Django Unchained" ''de çalışma şansını yakaladı. O filmde de Di Caprio gerçekten muhteşemdi ama bu filmdeki Landa rolü için iyi ki Waltz'ı tercih etmiş.


Filmin ağır topu Brad Pitt, Christopher Waltz'ın gölgesinde kalsa da özellikle askerlerine yaptığı konuşma sırasındaki aksanı ile dikkat çekiyor. Canlandırdığı karaktere kattığı çenesini öne çıkararak konuşma hareketi bana meşhur Godfather'daki Marlon Brando'yu anımsatı.

Herşeyi bir kenara bırakıp filme uzaktan şöyle bir bakarsak; Hitler'i bir sinema salonunda öldürmek hiç de fena bir fikre benzeiyor.. :)

Tarantino'nun görüntü tekniklerinden en belirgini olan "bagaj açısı"..


Önceki Filmlerim: 22.Eternal Sunshine of the Spotless Mind , 23.Fight Club , 24.The Big Lebowski , 25.Bin-jip , 26.A Clockwork Orange , 27.A Fistful of Dollars , 28.K-Pax , 29.Her Şey Çok Güzel Olacak , 30. Rain Man31.Old Boy , 32.Sleeping with the Enemy , 33.First Blood , 34.The Deer Hunter , 35.Saving Private Ryan , 36.Die Hard , 37.The Prestige , 38.Jerry Maguire , 39.Duvara Karşı , 40.The Ring , 41.Ip Man , 42.Unforgiven , 43.Issız Adam , 44.Dead Man Walking , 45.Atonement , 46.The Pianist , 47.The Shining , 48.Run Lola Run , 49.The Others , 50.Enemy at the Gates 

Yorumlar

  1. "On Yılın Filmleri" başlığı ile yazmayı defalarca düşünüp bir tütrlü kaleme alamadığım film. Gayet güzel bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
  2. @keyfimizvebiz: Teşekkürler senin kaleminden de okumak isterim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI