HAYATIMIN FİLMLERİ #16.La Vita é Bella#


16.La Vita é Bella (1997)
Yönetmen: Roberto Benigni
Oyuncular: Roberto Benigni
Imdb notu: 8,6

Çoğumuzun bildiği gibi filmimiz 2.Dünya Savaşı'nın hemen öncesi ve savaş zamanı, İtalya'da geçen bir hikayeyi (hatta masalı) anlatıyor. 

Yönetmen fiziken iki bölüme ayırmamış olsa da, film izleyicide net olarak iki bölümden oluştuğu hissini bırakıyor. 1939’da geçen ilk 50 dakikada kahramanımız ile esas kızın tanışıp, birbirlerine aşık olmaları anlatılıyor. Bu kısım, Charlie Chaplin’in sessiz dönem “Şarlo” filmlerinden fazlasıyla etkilenmiş, aynı mizah anlayışını sürdürüyor. İkinci bölüm ise Nazilerin işgali sonrası, toplanma kampında geçiyor. Yer yer ağlatan ama yer yer de naif şakalarını sürdürerek gülümseten, izleyiciyi şaşırtmayı başaran çok sıcak bir film.  


Filmi defalarca izledim ve çok sevdim ama oğlum olduktan sonra son izlediğimde (filmdeki çocuğa müthiş benziyor ve şuan aynı yaşlardalar) çok daha fazla etkilendiğimi farkettim.  

Kazandığı üç oscar, onlarca ödül ve sayısız olumlu eleştiriye rağmen filmi acımasızca eleştirenlerin sayısı da azımsanamayacak kadar çok. "Vahşeti absürde indirgeme cesareti gösterdiği",“Dönemimizin en büyük trajedisini evcil bir uysallığa indirgediği","Bir soykırım komedisi! olduğu" gibi.. Ben kesinlikle bu gruba katılmıyorum. Bu bir belgesel değil, kimseyi olmadığı biri gibi gösterme, ölenlerin ruhuna saygısızlık yapma veya gerçekleri çarpıtma gibi bir derdi olmadığı da ortada. 

Müthiş bir film, başarabilmenin çok zor olduğu bir akıcılıkta ve imkansıza yakın derecede duygulara dokunuyor.  


“Bu basit bir masal ama anlatması pek de kolay değil. Bir masal gibi hüzün var ama yine bir masal gibi mutluluk ve neşe dolu.”


Önceki Filmlerim: 17.Blade Runner18.The Village19.Back to the Future20.Scarface , 21.Inglourious Basterds , 22.Eternal Sunshine of the Spotless Mind , 23.Fight Club , 24.The Big Lebowski , 25.Bin-jip , 26.A Clockwork Orange , 27.A Fistful of Dollars , 28.K-Pax , 29.Her Şey Çok Güzel Olacak , 30. Rain Man31.Old Boy , 32.Sleeping with the Enemy , 33.First Blood , 34.The Deer Hunter , 35.Saving Private Ryan , 36.Die Hard , 37.The Prestige , 38.Jerry Maguire , 39.Duvara Karşı , 40.The Ring , 41.Ip Man , 42.Unforgiven , 43.Issız Adam , 44.Dead Man Walking , 45.Atonement , 46.The Pianist , 47.The Shining , 48.Run Lola Run , 49.The Others , 50.Enemy at the Gates

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI