HAYATIMIN FİLMLERİ #40.The Ring#


40.The Ring (2002)Yönetmen: Gore Verbinski
Oyuncular: Naomi Watts, Martin Henderson, Brian Cox
Imdb notu: 7.2

Halka (The Ring) çekilmeden önce, Amerikan korku sineması adeta can çekişiyordu. 2. sınıf vampir/kurt adam filmleri ve "Scream" 'in öncülüğünde tekrar hortlayan 70li yılların meşhur "Slasher" filmlerinden başka doğru dürüst korku filmi çekmeye cesaret edebilen kimse yoktu. Benim nefret ettiğim "Blair Cadısı" bile bu yoklukta kabul gördü.
Halka, 2000 'lerin başında korku türünü tek başına hayata döndürürken, daha sonra çekilen onlarca korku filmini doğrudan ya da dolaylı olarak etkiledi. Film o kadar etkileyiciydi ki, insanlar farkında olmadan uzun, düz ve siyah saçlı kimselerden korkmaya başladılar! :)
1998 yapımı Hideo Nakata'nın yönettiği "Ringu" isimli Japon filminin yeniden çevrimi olan The Ring'i çoğu eleştirmen orjinali kadar beğenmese de, bu harika senaryonun milyonlarla buluşmasını bu Hollywood yapımı sağladı. Bence orjinalinden daha başarılı olmayı başarabilmiş ender yapımlardan biri.


Yönetmen, yaşayanların üzerine saldırmaya her an hazır bir biçimde gezinen huzura ermemiş ölünün varlığını hissetirmek için, ucuz korku efektleri yerine seslerden ve atmosferden yararlanıyor. Samara'nın kuyudan çıkıp yavaş yavaş yürüyerek yaklaştığı sahne, tonlarıyla, arkadan gelen rahatsız edici seslerle, zaten yürüyüşün kendisinin aşırı rahatsız edici olmasıyla vs. vs. hayatımda gördüğüm en korkutucu sahnelerden biridir, insanın içine işler...

Bir korku filmi için aşmış bir senaryoya sahiptir. Ayrıca sinema tarihinin en korkunç son beş dakikalarından birine sahiptir.

Birbiriyle alakasız 3-4 kelime söyleyerek, bir filmi tarif etmeye kalksanız, tarif edebileceğiniz film sayısı çok çok azdır. Örnek vermek gerekirse; belki otizm, kumar ve kardeşlik diyerek Rain Man'i veya gemi, buzul vs. diyerek Titanic'i, ve bir ihtimal kamçı diyerek Indiana Jones'u tarif edebilirsiniz. İnanın fazla sayıda örnek bulmak güçtür ama Halka'da o kadar fazla simgesel mesaj kullanılmıştır ki televizyon, kuyu, at, sinek, telefon, deniz feneri, saç kelimlerinden herhangi bir kaçı rahatlıkla akıllara hemen Halka'yı getirmeye yeter!


Önceki Filmlerim:

Yorumlar

  1. Ring son dönem korku filmleri arasında farklı bir yere sahip.Kuyu ve televizyon sahnesi çok etlieyiciydi,orjinalini izleyemediğim için karşılaştırma yapamıyorum,ama tekrar filmlerinin başarılı olması pek rastlanır bir durum değildir,özellikle korku filmlerinde.Bu arada Harrison Ford ve Michelle Pffeifer'ın What Lies Beneath'i(Gizli Gerçek) hakkında ne düşünüyorsun?

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir filmdi, sevmiştim. Korkudan ziyade gerilim filmi olarak kabul ediyorum onu ama.

    YanıtlaSil
  3. Ring ne kadar iyiyse Ring 2 de o kadar kötüydü bence..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI