HAYATIMIN FİLMLERİ #44.Dead Man Walking#

44. Dead Man Walking (1995)
Yönetmen: Tim Robbins
Oyuncular: Sean Penn , Susan Sarandon
Imdb notu: 7.7

Şevkatli bir rahibe, ölüm sırasını bekleyen bir idam mahkumundan, çaresizlikle yazılmış bir mektup alır. Mahkumun idam edilmesine kadar geçen süre boyunca rahibe, sadece mahkumla değil onun kurbanlarıyla da yakınlaşarak empati kurar. En sonunda rahibe, idam mahkumuna duyduğu empati ile işlediği suçların ağırlığının kavrayışı arasındaki paradoksu yaşamak zorunda kalacaktır.

Ortada bir sır perdesi var, perde yavaş yavaş açılıyor ve çıplak gerçekliği ancak filmin sonunda görebiliyoruz. İdam cezasının doğru mu, yanlış mı olduğu konusundaki fikrinizi bol bol gözden geçirecek ve belkide film boyunca defalarca fikrinizi değiştireceksiniz..

Film; rahibe Helen Prejean'ın 1993 tarihli aynı adlı otobiyografik kitabından uyarlanmış. Filmde Susan Sarandon rahibeyi canlandırırken, Sean Penn ise idam mahkumu Robert Lee Willie rolünde. Filmimiz bazı yönleriyle meşhur "Yeşil Yol" 'u andırıyor ama onda yer yer ön plana çıkan mizah öğelerinin tek zerresi bile bu filmde yok. Oldukça yoğun bir dram duygusu ve gerçekçilik var.

İnsanoğlu ne kadar hata yaparsa yapsın, her şeye rağmen kendisini her zaman "iyi" görmek zorundadır. Hatalarımıza rağmen hep şunu kabul ettiririz kendimize: "Ben iyi bir insanım, sadece hata yaptım". Böyle der ve devam ederiz yaşamımıza.. ki böyle yapmak zorundayızdır da. Hatalarımızı, yanlışlarımızı bastırıp, unutup, kendi içimizde doğruları değiştirip, hayata devam etmek zorundayızdır. Taa ki öleceğimiz tarih kesinleşene kadar!
O zaman itiraf eder insanoğlu.. "Evet ben iğrenç şeyler yaptım. Evet, hatalarım oldukça fazlaydı. Pişmanım ve ölmeden Allah'ın huzurunda hesap vermeden önce yalvarıyorum."Ve insanoğlu bağışlanır mı; yoksa cezasını çeker mi?... Bilemiyoruz...

İnsan psikolojisini çok iyi irdeleyen; oyunculukların üst seviyede olduğu bir film. Dikkatli izlerseniz belki bu hesaplaşmayı size de yaşatabilir. Bunun dışında pekçok şey anlatan ve herkesin farklı sonuçlar çıkartabileceği bir film...


gardiyan: Bana şunu söyleyin hemşire, sizin gibi bir rahibe burada ne yapar? Çocuklara öğretmenlik yapmaniz gerekmiyor mu? Bu adamın ne suç işlediğini bilmiyor musunuz?
O çocukları nasıl öldürdüğünü?

rahibe: Karıştığı şey kötüydü, bunu hoşgörmüyorum sadece insanları öldürmenin yanliş olduğunu söylemek için insan öldürmeyi anlamıyorum...


Önceki Filmlerim:

Yorumlar

  1. Sean Penn... Her filminden sonra, onun aslında oynadığı kişi olmadığına, rol yaptığına inanmam için kendimi zorlamam gerekiyor..

    YanıtlaSil
  2. Hmmm 97 yapımı bir Oliver Stone filmiymiş, izlemedim hayret.. Jennifer Lopez'in yeni yeni ünlendiği zamanlar sanırım.. Nasıl film?

    YanıtlaSil
  3. sıkı film.. çölde kutup ayısı ibaresi bu film için az bile :)
    şiddetle izlemeni tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI