HAYATIMIN FİLMLERİ #5.Mystic River#


5.Mystic River (2003)
Yönetmen:
Clint Eastwood
Oyuncular: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon.
Imdb notu: 7,9



---------------YER YER SPOILER İÇERİR-----------------

Sean Penn'in bana deri mont aldırdığı film.. :) Zaten her zaman en sevdiğim oyunculardan biri olmuştu ama özellikle bu filmde tek kelime ile muhteşem. Hem acımamız gereken (zavallı) bir baba, hem de korkutan (karizmatik) bir eski suçlu. İki uçtan birine azıcık fazla kaysa her şeyi berbat edebileceği bir rolde gerçekten döktürüyor. 
Aslında filmin (iki kadın oyuncusu da dahil) tüm kadrosu çok başarılı. Örneğin Tim Robbins gibi 1.90 üzeri bir adamın süklüm püklüm hallerini hiç yadırgamıyorsunuz. Çocukluğundan gelen o yük her an omuzlarındaymış gibi görünmez bir kamburu var. Bu iki aktör şovunu yaparken Kevin Bacon'a daha sade oynanmayı gerektiren bir rol düşmüş ve o da fazlasını hiç zorlamıyor.

Clint Eastwood, Mystic River hakkında bir röportajında; "bir yönetmenin büyük olduğunu gösteren en önemli şey, oyuncularının muhteşem bir performans çıkarmalarını sağlamak ise" diyordu "Yapabileceğimin en iyisi bu". Efsane isim için de bu filmin yeri farklı olmalı..

Filmin başarısının nedeni sorulduğunda "Warner Bros o sıralar Matrix'in 2.ve 3. devam filmlerini çekiyordu, stüdyo beni kendi halime bırakmıştı" diye anlatıyor. Romanı ilk okuduğunda türlerin karışımı olması onu çekmiş. "Paralel akıp giden ve nihayetinde birleşen iki hikaye var. Anlatı yapısının karmaşıklığı beni heyecanlandırdı." diyor. Bu arada filmin tamamının çekildiği Boston'da gerçekten de "Mystic" yani gizemli isminde bir nehir varmış. 


Filmin bence en etkileyici sahnesi olan Penn'in kızını bulduğu sahnede senaryoya göre iki polis tarafından tutulduğu yazarken zaptedemediklerini farkedince gerçekçi görünmesi için sayıyı 5-6 polise çıkarmışlar :) 

Finaldeki törende tek kelime etmeyen kahramanların ne hissettiği seyirciye geçiyor, hem tüm hikaye toparlanıyor, hem de olması gerektiği kadar bir şüphe kalıyor. Finali, açılışı, senaryosu, kurgusu, oyunculuklar.. Her şeyiyle kusursuza yakın. Filmle ilgili eleştirebileceğim tek şey; bence Bacon'un oynadığı karakterin karısı ile olan cevapsız arama hikayesinin filme herhangi bir katkısı yoktu. Neyse o kadar olur.

"40lı yaşlarda olsaydım Kevin Bacon'un oynadığı polis rolünü ben oynardım" demiş Eastwood. Hem aktör, hem yönetmen kariyerlerinde Clint Eastwood seviyesinde başarı yakalamış ikinci bir isim daha var mı bilmiyorum ama efsane artık 94 yaşında. Maşallah diyelim.. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI