HAYATIMIN FİLMLERİ #7.Reservoir Dogs#


7.Reservoir Dogs (1992)
Yönetmen: Quentin Tarantino
Oyuncular: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Steve Buscemi.
Imdb notu: 8,3



Tarantino ile ilk tanışmam pek çoğumuz gibi Pulp Fiction ile oldu. Ufak yaşımın da etkisiyle hem festivaller hem de Hollywood'da kopardığı fırtınanın (normalde ters orantı beklenir) nedenini, insanların filmde bu kadar ne bulduğunu anlayamamıştım. Daha sonraları hikaye anlatımındaki orjiinalliğe gösterilen beğeniyi kabullendim tabi fakat hala sevdiğim filmlerden biri değil. 

Tabi yıllar içinde ustanın tüm filmlerini defalarca kez izledik. Ucuz Roman kadar öne çıkarılmamış da olsa, ilk filmi Rezervuar Köpekleri sonraki tüm filmleri dahil bence açık ara en iyisi. Hatta bir de ünvan uydurayım; tek mekanda geçen filmlerin de en iyisi..   




Yönetmenin meşhur video kiralama dükkanında çalışan sinefil genç hikayesini hepiniz biliyorsunuz. Quentin Tarantino filmin senaryosunu tam bu dönem, 28 yaşlarında yazıyor. Uzun bir zaman ilgilenecek yapımcı bulamayınca arkadaşlarını vs. oynatarak kendi çekmeye karar veriyor. Sonra bir şekilde (burası nasıl acaba?) Harvey Keitel ile tanışıyor ve onun desteğiyle (yine günümüz bütçelerine göre komik de olsa) belli bir bütçe ve iyi oyuncularla bu filmi çekiyorlar. Oyuncular önemli.. Filmi en sevdiklerimden biri yapan yalnızca zeki olay örgüsü değil, Keitel, Roth, Buscemi ve Madsen hepsi de kariyerlerinin en iyi oyununu çıkartmış.

Filmi ilk kez izleyecek biri için özetlememi ister misiniz? :)
Açılış sahnesinde bir grup adam bir restoranda sohbet eder. Yaklaşık 20 dakika boyunca takma ad olarak hangi rengi alacaklarını (pembeyi kimse istemez), Madonna'nın "Like a virgin" şarkısının gerçek anlamını ve garsonlara bahşiş vermenin mantığını tartışırlar..

Bu grubun aslında bir banko soygunu planlayan, birbirlerini önceden tanımayan insanlar oluğunu öğreniriz. Daha sonra banka soygunundan tek bir kare bile görmeden (!) soygun sonrası toplanma yerine dönüşlerini izleriz. Burada içlerindeki köstebeğin kimliği üzerine tartışırlar, kısa birer flash back ile doğal köstebek adaylarının ekibe nasıl katıldıklarını görürüz, ekibin en psikopatından "Stuck in the middle" şarkısı eşliğinde bir "kulak dansı" izleriz, büyük hesaplaşma ve SON. 

Hepsi bu mu? Evet. Benim en sevdiğim 7. film tam da bu.




ÖNCEKİ FİLMLERİM:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI