HAYATIMIN FİLMLERİ #6.Terminator 2: Judgment Day#


6.Terminator 2: Judgment Day (1991)
Yönetmen: James Cameron
Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Robert Patrick.
Imdb notu: 8,6


Sanırım daha okula bile başlamamıştım, teyze oğullarıyla gizlice video kasetten Terminatör 1'i izledik. Tabi gördüklerim izlemeye iznim olanlardan biraz farklıydı. Gözünden vurduktan sonra kendi kendine bıçakla kurşunu çıkardığı bir sahne vardı. Benim jenerasyon için travmatiktir :) 40 yılın ardından artık özel efektleri kötü görünüyor ama 1984 yapımı ilk film de çok iyiydi. Oysa devam filmi Terminator 2: Judgment Day her şeyi değiştirdi.  

Seri filmlerde ilkini geçen pek film yok. Baba 2 'yi kabul etmiyorum, Nolan'ın Dark Knight'ını sayabilirim vs. ama burada bahsedilen fark bilimkurgu tarihine yön verdi. İlk film ile aralarında sadece 7 yıl olmasına rağmen ikinci filmin özel efektleri bugün bile çok iyi. 

Herşeyden önce temposu muhteşem ayarlanmış bir film. Direkt olarak en tepede başlıyor, seyirciyi içine çekmek için bir saniye harcamıyor, yarısına kadar gözünüzü bile kırpamıyorsunuz sonra kısa bir (Meksika sınırındaki sahne) ara ile derdini anlatıyor ve hemen ardından muhteşem ve uzun finaline geçiş yapıp yine en tepede bitiriyor. 

En büyük avantajı olarak filmi haliyle ilk filmdeki fikrin üzerine inşa eder. Aynı çatıyı kullanacağı bariz olmasına rağmen çok zeki bir hile ile başlar. Gişe rekorları kırdıran kötü karakteri bu kez filmin kahramanına çevirmiştir ve bunu hemen anlamamıza da izin vermez: Patrick'in kıyafetlerini aldığı polisi öldürdüğünü asla göstermez, John Connor'ın üvey ebeveynleriyle konuşurken çok samimi gösterir, Arnold ise yine ilk filmdeki gibi bardaki insanların üzerinden buldozer gibi geçer vs..  Bir yerlerde Cameron'un "bu fikri extacy etkisi altındayken buldum" dediğini okumuştum. :)




Serinin bir diğer büyük başarısı da Arnold Schwarzenegger 'i sinema ikonu haline getirmesi oldu. Efsane vücut geliştiriciden sinema oyunculuğuna geçişi Herkül ve Conan gibi kötü filmlerle zaten gerçekleşmişti ama çok da parlak gidecek gibi durmuyordu. Terminatör ile yine kaba kuvvete dayalı ama bu kez fazla konuşmasına gerek olmayan, "robot gibi" donuk oyun gerektiren hayatının rolünü buldu:)  Devamı da başarıyla geldi ve 90'lar aksiyon sinemasının Van Damme ve Sylvester Stallone ile birlikte üç büyükleri oldular. Stallone alçak gönüllükle en iyimiz Arnold'dı dese de ben her zaman Stallone'ciydim. 


Terminatör 2 de Linda Hamilton'ın kuvvetlenmiş fiziğinden birbiri ardına gerçekleşen patlamalara, usta işi yönetimden, hızlı aksiyona kadar her şey daha büyük ve daha geniş..



ÖNCEKİ FİLMLERİM:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI