ERTUĞRUL SAĞLAM SÖYLEŞİSİ



Bursaspor teknik direktörü Ertuğrul Sağlam, dün çalıştığım şirkette söyleşi için konuğumuz oldu.

Çalışanların, "Adam gibi adam, Bursa seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşılanan Sağlam, 1 saat süren söyleşiye klişeleşmiş "futbolu düşünen gençlere yada çocuklarını futbolcu yapmak isteyen işçilere, mutlaka eğitimlerinden taviz vermemeleri gerektiğini" anlatarak başladı ama daha sonra çok ilginç bazı açıklamalar yaptı. Söyleşinin önemli kısmını sizin için aşağıda derledim:


* Baktığınız zaman Gaziantep, Eskişehir, Gençlerbirliği, Kayseri, Ankaragücü bizim şampiyonluğumuzdan cesaret alarak çok iyi paralarla iyi takım oluşturdular. Bunların önüne tekrar geçmek istiyorsak, geçtiğimiz sezondan daha fazlasını ortaya koyup üretmemiz lazım. Geçen sezona güvenip, bu üretkenlik içinde kendimizi sınırlarsak sonumuz hüsran olur.

* Anadolu takımlarından bile bizden çok bütçeli, iyi oyuncusu fazla olan en az 8-9 takım sayarım. (Aslında tam bu anda sayar mısınız hocam lütfen? demeyi çok istedim ama... Bence sayamazdı hoca, Bursaspor'un kadrosu gerçekten çok iyi ve 4 büyüklerden sonra en iyi kadro bence.)

* Gaziantepspor bu sene, bizim çok istediğimiz ama bütçemizi aşmamak için alamadığımız bir oyuncuyu 4 milyon dolar verip aldı! (Sanırım Popov'dan bahsediyor. Galatasaray-Gaziantepspor maçında benim de en çok dikkatimi çeken futbolcuydu.)

* Kulüplerin başarı yakalaması için 3-5 senelik ciddi planlamalarla yol alması gerekir. Bursa'da bu işin olacağına inanıyorum. Bu şehir bu işe gönül vermiş. Böyle bir planlama olursa uzun yıllar Bursaspor'da çalışmayı isterim...

* En büyük hayalim Türk Hoca olarak bir Anadolu Kulubü'nde şampiyonluk sevinci yaşamaktı. Allah'a şükür bunu yaşadım. Bursaspor'un şampiyonluğunda futbol anlayışıyla beraber fair play ruhuda çok önemliydi. Bu sezon bence en önemli 3 deplasmana gittik ve hepsinde mağlup olmalarına rağmen taraftarlar bizi alkışladı. (Galatasaray, Sivas ve Gaziantep deplasmanlarından bahsediyor.)

* Ligimizde 450 tane oyuncu var. Bunların önüne geçmek için, oyuncularımdan bu sezon geçtiğimiz sezondan daha fazla üretkenlik, daha fazla fedakarlık ve çalışma azmi ortaya koymalarını istedim. (Konuşmaya, "25 çarpı 18 desek hımm, ligimizde 450 tane...." diye başladı, herkes 1sn.de kafadan 25 le 18 i çarpamaz, hocanın matematiğide kuvvetliymiş:))

* Antep'te çok güzel karşılandık. Olaylı maç sonunda bile en ufak kötü söz duymadan, yoğun sempati ve samimiyetle uğurlandık.

* Bilimden, tıptan, teknolojiden sonuna kadar faydalanmamız lazım. (En güzel sözlerinden biriydi.)

* Kulübümüz ekonomik anlamda inşallah kısa zamanda borçsuz bir kulüp hale gelecek. Bundan sonraki senelerle alakalı daha büyük hedefleri yakalayacak yapılanmayı gerçekleştirmemiz lazım.

* Takımdaki bir çok oyuncu ilk kez Şampiyonlar Ligi'ni yaşadı. Maça kötü başladık. Tecrübesizlik bence. Valencia maçı çok önemli bir ders oldu. Bundan sonraki maçları bu tecrübeler ışığında çok daha iyi olacağına inanıyorum.

Soru-Cevap kısmından dikkate değer kısımlar ise şöyleydi:

- Basında sizi Morinho'ya benzeten haberler çıkıyor, ne düşünüyorsunuz? Kendinizi kıyaslıyor musunuz? (Ben içimden herhalde gülümseyerek henüz çok erken bu kıyaslama için falan diyeceğini düşünürken hoca tüm ciddiyetiyle cevapladı.)
- Tabiki gurur verici bir benzetme ama biz zaten onlarla aynı kulvarda mücadele ediyoruz! (Yüzlerce çalışan ayağa kalkarak dakikalarca alkışladı.)


-"Geçenlerde bireysel yetenekleriyle maç kazandıracak oyuncularımız yok" diye bir açıklama yapmıştınız. Insua'yı bu yüzden mi aldınız?
-Bursaspor'un bazı gerçekleri var, bu gerçekleri ön plana çıkararak şampiyon olduk. Bireysel yeteneklere güvenen takım olursak, takım oyunundan taviz veririz. Insua yetenekli bir oyuncu. Kariyeri büyük oyuncu. Ama Insua takım oyunundan uzaklaşıp, kendi başına oynayan bir oyuncu değil. Öyle birini alırsak, bizim anlayışımıza uymak zorunda. Bu konuda kesinlikle taviz vermeyiz. Aldığımız oyuncularda da buna dikkat ediyoruz. Öyle bir hatanın içinde olursak, ya kendisinden bizim anlayışımıza uymasını isteriz. Olmazsa da gereği yapılır. Insua öyle bir oyuncu değil. Bireysel anlamda maç kazandırması için aldığımız bir oyuncu değil!


-Sezon öncesi Volkan ve Sercan'ın transferiyle ilgili pekçok spekülasyon oldu ama takımda kaldılar. Kendilerimi gitmek istemedi, siz mi bırakmadınız?
-Biz yeni sezonun planlamasını yaparken oyuncularımızın hiç biri gitmek istiyoruz talebiyle bize gelmediler. Sonuçta hiç bir oyuncu şampiyon takımdan bir yere ayrılmak istemez. Dünyanın en önemli organizasyonu içinde bulunmak ister. Oyuncularımız bu gerçekler doğrultusunda seve seve devam etmeye karar verdiler. Bir taraftan biz isterken, diğer yandan oyuncularımızın ayrılmak gibi bir isteği olmadı.


-Bu sezon şampiyonlukta aradaki farkı 8-10 puan yapın da sevinelim be hocam!

-Ehe ehe İnşallah bunu yapmaya çalışacağız! (Deli herhalde yazık, suyuna gidiyim modunda...)

-Valencia maçında ne oldu da başarısız olduk?
-Oralara girmeden sorarsak lütfen! :) (Bu ana kadar aşırı ciddi görünen hoca, burada hepimizi gülmekten kırdı geçirdi.)

Söyleşinin video görüntüleri için:

http://www.bursasportv.com/index/video/vid/5203/Saglam_Panelde_(1.Bolum)

http://www.bursasportv.com/index/video/vid/5204/Saglam_Panelde_(2.Bolum)

Yorumlar

  1. bravo hocaya
    ' Bilimden, tıptan, teknolojiden sonuna kadar faydalanmamız lazım.'
    ulkemız nerelere yelken acarken nerelerden gelen emırlerle ve ınanclarla yonetılmeye calısılırken hanımının başörtüsü taktığı,dini inançlarına sonuna kadar bağlı birinden bu açıklamanın gelmesi beni tamamen kendisine bağladı. yürü be ertugrul hoıca hersey gonlunce olsun

    YanıtlaSil
  2. Ertuğrul Sağlam açısından zor bir konum oluştu.Bir yandan Mourinho'yla aynı seviyede olmak zorunda hissediyor,öte yandan çıta yükseldikçe yükseklik korkusu başlıyor.Bence çok fazla fakir edebiyatı yapmadan,çok da hayal görmeden yoluna devam etsin.Biz çok severiz bunları ama çok da çabuk unutur,harcarız.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir söyleşi olmuş gerçekten..
    Buarada hocanın biz alamadık Antep aldı diyerek bahsettiği ismin Sosa olması gerekiyor..

    YanıtlaSil
  4. #DJAN: Ertuğrul Sağlam, çoğu futbol figürünün aksine çok mantıklı,akıllı ve soğukkanlı bir adam.Çalışmaktan bahsederken gözlerinin içi gülüyordu.Böyle bir adamın, desteklendiği bir kulüpte başarısız olması çok çok zor göründü bana.

    #Adem: O anlık çok güzel ve insanları coşturan bir cevap verdi ama tabiki oda kendini aynı seviyede falan görmüyordur.Balonlardan etkilenip havaya girecek biri değil kolay harcatmaz kendini bence.

    #emosimo: Teşekkürler.Sosa olabilir doğru Popov'a sanırım 2-3 civarı bişey verdiler. Bu arada hoca söyleşinin sonunda İK direktörümüze Nunez forması hediye etti. Neden Nunez acaba merak ettim:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

FELİPE MELO RÖPORTAJI

Djiehoua: Futbol Canavarı

HAYATIMIN FİLMLERİ #41.Ip Man#

HAYATIMIN FİLMLERİ #46.The Pianist#

Şampiyonlar Ligi 3.torba aşkına

Transferdeki akıl durgunluğunun son adımı: Engin Baytar

HAYATIMIN FİLMLERİ #30.Rain Man#

35'lik Cris ve Cruzeiro 2003

HAYATIMIN FİLMLERİ #31.Old Boy#

SPOR TARİHİNİN EN BÜYÜK 10 AYARI